Judici a onze narcotraficants acusats de proveir droga al clan mallorquí de Son Banya

Les bandes feien servir paraules com "galls" o "rajoles" per referir-se a l'heroïna i la cocaïna

L'Audiència de Girona jutja, des d'aquest dilluns, onze acusats de formar part d'una banda ubicada a la Selva que es dedicava a proveir heroïna i cocaïna al clan del poblat mallorquí de Son Banya, una de les xarxes de distribució de droga més important de les Balears desmantellada el 2011.

La Guàrdia Civil va descobrir la connexió entre els dos clans a través de les escoltes telefòniques. Segons ha explicat un dels investigadors durant el primer dia de judici, les bandes de narcotraficants feien servir un "llenguatge convingut" i parlaven de "galls", "gallines", "rajoles" o "xocolatines" per referir-se a la droga.

Els onze acusats s'enfronten a penes de fins a 13 anys de presó per delictes contra la salut pública, blanqueig de diners i tinença il·lícita d'armes. Està previst que el judici duri deu dies, fins al 30 de juny, i que els acusats declarin al final.

Ampliació:

La Guàrdia Civil que el 2011 estrenyia el cercle al voltant dels narcotraficants del poblat de Son Banya va descobrir la vinculació del clan amb una banda ubicada a la comarca de la Selva. Segons la investigació, els onze acusats formaven un grup organitzat i jerarquitzat que, almenys entre el juny i l'octubre del 2011, s'encarregava de manipular la droga i proveir la xarxa de traficants de les Balears.

Un dels investigadors ha declarat aquest dilluns a l'Audiència de Girona que el clan de la Selva tenia una estructura "piramidal", amb un líder que prenia les decisions i fins a deu membres que es dividien feines de transportistes, compraven material per tallar la droga o ocultaven les substàncies a casa seva.

El fiscal demana per al suposat líder del clan una pena de 13 anys de presó i una multa d'1,1 milions d'euros (MEUR) per un delicte contra la salut pública en la seva modalitat de notòria importància. Pel mateix delicte, vuit integrants de la xarxa s'enfronten a 10 anys de presó i a pagar una multa d'1 MEUR. L'acusació pública sol·licita per a una altra acusada 4 anys i mig de presó i una multa d'1 MEUR per un delicte de blanqueig de diners. El darrer acusat afronta una condemna de 2 anys i 6 mesos de presó per tinença il·lícita d'armes.

L'investigador de la Guàrdia Civil ha detallat que, entre el juny i el juliol del 2011, van interceptar al port un paquet amb un quilo d'heroïna que anava dirigida al clan de Son Banya i això els va fer sospitar que hi podia haver narcotraficants que s'encarregaven d'abastir de droga el clan de les Balears. A través de les escoltes telefòniques van descobrir la connexió amb la "branca catalana" de la xarxa. Segons l'investigador, els telèfons punxats van permetre detectar, al llarg de diversos mesos, múltiples contactes entre els clans per moure la droga.

Argot propi

La Guàrdia Civil ressalta que els traficants utilitzaven un "llenguatge convingut" per evitar parlar directament de la droga. En una de les converses, el líder de la branca de la Selva parla amb el de Son Banya de "galls i gallines". "Feien servir un argot divers, per exemple els galls són heroïna i les gallines, cocaïna", ha explicat l'investigador. A la conversa, s'escolta com el responsable de la xarxa a Mallorca diu al líder del clan de la Selva que "els galls no punxen bé, són com de goma". La Guàrdia Civil sosté que era un retret respecte a la qualitat i a la puresa de la partida de droga.

En altres ocasions parlaven de "rajoles". És en converses, segons els investigadors, entre el clan ubicat a la Selva amb una parella que els proveïa droga des de Sabadell. "El líder diu, per telèfon, que les rajoles no són del 9, sinó del 7. Això vol dir que la puresa no és del 90% com havien convingut, sinó del 70", ha explicat l'investigador. Altres paraules clau que feien servir era, per exemple, xocolatines o vocabulari d'obres.

L'operatiu policial que va desmantellar el clan de la Selva va esclatar el 26 d'octubre del 2011. La Guàrdia Civil va fer sis entrades i escorcolls a domicilis de Maçanet de la Selva, Riells i Viabrea, Fogars de la Selva i també a Terrassa i Rubí. A Fogars de la Selva van detenir el líder de la banda i a la seva dona. A casa seva hi van trobar 188.650 euros que, segons el fiscal, provenien de la venda de droga.

Durant el registre a Riells i Viabrea van trobar 32.630 euros en efectiu i una pistola amb sis bales. L'arrestat allà no tenia llicència d'armes i la pistola tenia el número de sèrie esborrat. ´

En total, segons l'escrit d'acusació del fiscal, la Guàrdia Civil va intervenir cocaïna per valor de 181.723,55 euros, 89.220,89 euros en heroïna i 17.400 euros en marihuana.

Segons el fiscal, el clan no tenia ingressos legals i l'acusada de blanqueig de diners s'encarregava de fer ingressos en efectiu o en xecs a diferents comptes bancaris per donar aparença de legalitat i "ocultar la veritable procedència dels fons".