Figueres farà un concurs públic per decidir les subvencions d'alguns festivals

Serà una convocatòria anual amb una aportació màxima per cada esdeveniment

L'Ajuntament de Figueres decidirà per concurs públic els diners que destinarà a aquells festivals que es consideren "estratègics" per la ciutat. Després de mesos d'estudi amb els serveis jurídics, el consistori aposta per aquest model basat en la concurrència competitiva com segueixen altres ajuntaments com el de Barcelona.

El que es vol és garantir la continuïtat dels certàmens i reforçar el seu caràcter estratègic tot ajustant la tramitació a la legislació vigent. Així, la convocatòria de les subvencions serà anual i tindrà una aportació màxima per a cada esdeveniment que es concretarà cada any. Entre els aspectes que es valoraran hi ha la qualitat artística o la implicació ciutadana. La convocatòria pública del que han anomenat "Festivals estratègics de Ciutat" pretén garantir als organitzadors poder oferir "un producte cultural de primer nivell" i per això naixerà amb una aportació màxima en concepte de subvenció que es decidirà en els pressupostos de cada any.

En el concurs es valoraran aspectes com ara la implicació ciutadana, el calendari, l'adaptació a la ciutat, la qualitat artística, les activitats paral·leles així com la promoció cultural i econòmica de Figueres i comarca. El concepte d'"estratègic" està lligat a la idea que s'ha d'oferir un valor afegit amb la implicació de la ciutat i un impacte que vagi més enllà de la programació del festival.

La fórmula amb la que s'està treballant és la d'obrir la convocatòria a finals de cada any per tal que es resolgui a començaments de l'any següent. D'aquesta manera, cada promotor tindrà unes dates concretes a partir de les quals podrà començar a organitzar el festival.

Ajustar-se a la legalitat

L'equip de govern valora molt positivament els diferents festivals que s'han convertit en els últims anys en referent a les comarques gironines i a Catalunya i que han permès promocionar la capital de l'Alt Empordà així com la seva activitat cultural, tot i que no n'anonema cap en concret en el comunicat que ha donat a conèixer aquest dilluns.

Creuen que la seva consolidació ha estat possible gràcies a la implicació i suport de l'Ajuntament en àmbits com la gestió, economia i logística combinats amb una "bona acollida i millora qualitativa i quantitativa" d'aquests esdeveniments.

Amb l'objectiu de garantir la seva continuïtat, el consistori aposta per la convocatòria pública tot subratllant la necessitat d' "ajustar-se a la legislació vigent" i d'ordenar el calendari per tramitar de forma administrativa el suport a aquestes iniciatives.

Fa tres mesos, l'alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, admetia que estaven estudiant la millor fórmula jurídica per al nou conveni que havia de garantir la continuïtat del Festival Internacional del Circ-Elefant d'Or a partir del 2017. El secretari municipal havia emès un informe desfavorable en considerar que el conveni vigent no s'ajustava a la legalitat i proposava fer un concurs públic. Una idea que els promotors del festival ja van dir que seria "profundament injusta" perquè havien estat ells els que havien creat i impulsat el projecte amb una marca pròpia. L'alcaldessa també va explicar que el model que es decidís s'aplicaria a altres esdeveniments com ara l'Acústica.