Un òrgan de transparència insta la Diputació a lliurar documentació requerida per la CUP

L'ens per la seva banda ha assegurat que lliurarà la informació

La CUP va denunciar el passat abril la Diputació de Girona davant diversos òrgans que vetllen per la transparència de les institucions públiques com la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP) perquè no els deixaven accedir a determinats informes sobre contractes, subvencions o ajudes que havia realitzat l’ens supramunicipal gironí. Ara, la GAIP ha donat la raó a la formació anticapitalista i insta la Diputació de Girona a entregar en un màxim de cinc dies la informació requerida de 15 de les 23 reclamacions que el grup polític va presentar. “La GAIP demana a la Diputació que alteri les seves formes de funcionament poc transparents i, al mateix temps, és una oportunitat perquè facin un gir de 180 graus”, ha explicat el diputat Lluc Salellas.

En cas contrari, si la institució no acata la decisió del GAIP, des de la CUP ja avancen que es tractarà d’una acció “molt greu” i no descarten portar-ho davant dels jutjats. La Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP) és un òrgan independent creat per la Llei 19/2014, de 29 de desembre, nomenat pel Parlament de Catalunya, que treballa per la transparència, accés a la informació pública i el bon govern. Qualsevol persona pot dirigir-s’hi per reclamar o demanar consell quan consideri que no s’ha atès satisfactòriament el seu dret d’accés a la informació pública per part de qualsevol administració local de Catalunya, com també des de la Generalitat o de qualsevol sector públic que hi està vinculat. Les seves resolucions són vinculats per a les administracions públiques.

Aquest és l’organisme al qual la CUP va denunciar la “manca de transparència” per part de la Diputació de Girona. En concret, el passat mes d’abril, van enviar 23 reclamacions al GAIP després de veure com l’ens supramunicipal gironí els tombava diverses demandes d’informació o dades sobre contractes, convenis, subvencions o ajudes com per exemple expedients sobre Dipsalut, el Patronat Costa Brava, la mitjana dels sous dels treballadors de l’ens o l’acord de col·laboració entre la Diputació de Girona i l’empresa encarrega del Festival Cap Roig o de la Casa de Cultura, entre d’altres.

“Quan fèiem aquestes peticions només ens trobàvem cops de porta i bloqueig”, ha detallat el diputat de la CUP Lluc Salellas aquest divendres des del centre cívic del Barri Vell de la capital gironina. En concret, la formació anticapitalista ha explicat que van rebre la resposta del GAIP aquest dijous 9 de juny al matí, a través de la Diputació de Girona. De moment, en 15 de les 23 reclamacions, l’organisme dóna la raó a la CUP i reclama a la institució gironina que lliuri la informació requerida en un termini de cinc dies. “Si em permeteu la llicència, es fa una esmena a la totalitat i es critica com la Diputació ha vingut actuant durant aquest temps bloquejant i menystenint les peticions de la CUP”, ha argumentat Salellas. Segons el diputat, la resta de reclamacions (que encara no estan resoltes) estan relacionades amb dades personals i, per això, s'han allargat més.

En les quinze primeres, el GAIP – després d’analitzar l’informe extern impulsat per la Diputació de Girona, les explicacions de l'ens i les demandes de la CUP- assenyala que, en primer lloc, lla Diputació de Girona s'ha negat a entregar les còpies de la informació requerida basant-se en resolucions o normatives d’altres comunitats autònomes com Cantàbria, València o Madrid. “És un fet greu, en comptes d’agafar-se la legislació pròpia catalana, es basaven en normatives d’altres territoris per impedir-nos l’accés”, ha destacat Salellas.

En segon lloc, el GAIP afirma que la justificació que donava la Diputació de Girona dient que la CUP no podia accedir a informació anterior a l’1 de juliol del 2015 perquè abans d’aquesta data no formaven part de l’ens és incorrecte. “L'organisme argumenta que és el mateix càrrec electe qui ha de valorar si la informació és rellevant o no a l’hora de demanar-la i que, a més, els càrrecs electes no han de justificar clarament els motius que els porten a demanar un document. Hi poden accedir pel sol fet de ser electes”, ha reivindicat el diputat.

Pel que fa al silenci administratiu, des del GAIP assenyalen que si no hi ha una resolució negatòria quatre dies després de la petició d’informació, s’entén que l’administració ha de facilitar la informació reclamada. En últim lloc, Salellas ha detallat que segons l’informe de la Diputació de Girona, l’ens també justificava el seu comportament explicant que no reconeixien el GAIP com un organisme vinculant que pogués dictaminar res sobre aquesta mena d’aspectes. Per això, en la resolució d'aquest organisme independent català, la institució recorda a la Diputació de Girona que són un òrgan creat pel Parlament de Catalunya i que tenen la potestat de decidir sobre aquestes aspectes.

“És un toc d’atenció”

Des de la CUP subratllen que el GAIP els “ha donat la raó” i, per això, reclamen a la Diputació de Girona que els facin arribar tota la informació requerida el més aviat possible. “Això és un toc d’atenció evident al funcionament poc transparent per no dir opac que hem vingut denunciant que fa temps que hi ha dins de al Diputació de Girona”, ha explicat Salellas. Al mateix temps, el regidor de l’Ajuntament de Girona i diputat subratlla que es tracta d’una bona “oportunitat” perquè la institució gironina faci “un gir de 180 graus" en la política que ha anat desenvolupant darrerament envers la CUP.

En cas que la Diputació de Girona fes cas omís de les indicacions del GAIP, la formació política té clar que ho analitzaran en profunditat i no descarten portar-ho als jutjats. “No ens agrada aquesta opció però ho valorarem”, ha concretat aquest divendres. En aquest sentit, assenyalen el següent: “Es tractaria d’una acció molt greu que la Diputació comandada per un partit que també està dins de la presidència de la Generalitat es dediqués a passar per alt les valoracions d’un organisme creat expressament per fer aquesta feina”, ha remarcat Salellas. A part de les 23 reclamacions que van presentar el passat mes d’abril, durant aquest mes i mig el partit ja n'ha enviat unes 30 més. La formació espera que la decisió del GAIP suposi el punt i final a aquesta problemàtica.

La Diputació complirà

El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, ha assegurat en declaracions a l’ACN que lliuraran la informació requerida per la CUP tal i com ho ha fixat la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP). El canvi de posicionament arriba després que el GAIP hagi donat la raó a la CUP assenyalant que l’ens supramunicipal havia de donar les dades requerides de 15 de les 23 reclamacions que la formació política va presentar fins el passat mes d’abril.

Unes peticions d’informació vinculades a convenis, acords i subvencions realitzades per la Diputació. En aquest sentit, Vila assegura que en cap moment “ van negar-se a entregar la informació” sinó que només volien que la CUP expliqués per què necessitaven dades d’anteriors mandats. “Sense ànim de buscar més polèmica; farem arribar la informació a la CUP perquè així ho diu l’organisme i, posteriorment, valorarem si cal anar més enllà i presentem recurs”, ha explicat Vila. Des del principi, el president de la Diputació de Girona ja va avançar que estaria a l’espera i “amatent” de la decisió del GAIP. Finalment, l’òrgan independent del Parlament va donar a conèixer el seu posicionament ahir, dijous 9 de juny, al matí. Aquest divendres, la CUP ha donat a conèixer la resposta de l’organisme.


En concret, el grup polític ha explicat que la GAIP els ha donat la raó en 15 dels 23 requeriments que havien interposat tot assenyalant que la Diputació de Girona havia d’entregar la informació requerida en un tenim de 5 dies. Davant d’això, Vila també ha volgut donar a conèixer el posicionament com a president de l’ens supramunicipal.

“Primer aclarir que, en cap moment, s’ha volgut negar la informació. Tenim escrits que ho demostren; en el cas de la informació sobre legislatures anteriors, nosaltres només vam demanar per què ho demanaven”, ha explicat el president de la Diputació de Girona. Des de l’ens van reclamar a la CUP que expliqués els motius que els impulsaven a reclamar aquesta mena d’informació relacionada amb mandats anteriors quan la formació política no tenien cap mena de responsabilitat. No obstant això, segons la versió de Vila, la CUP no va considerar que calgués “justificar” la seva postura i, directament, van dirigir-se al GAIP.

Vila ha tornat a assenyalar aquest divendres que creien i creuen que les decisions del GAIP no són “vinculants” i que l’organisme que vetlla per la transparència, l’accés a la informació pública i el bon govern, no pot dictaminar sobre aquesta mena d’aspectes. “Així ho enteníem i ho vam posar de manifest però ara, sense ànim de buscar més polèmica, farem arribar la informació a la CUP el més ràpid possible perquè així ho ha dit aquest organisme”, ha afegit.

Això sí, des de la Diputació de Girona ja avancen que analitzaran i valoraran si hi ha possibilitat de presentar recurs davant d’aquesta decisió. Al mateix temps, Vila ha explicat que esperen poder entregar tota la informació que la CUP dins del termini previst. “Les darreres setmanes s’ha demanat molta informació; intentarem complir i entregar-ho en cinc dies”, ha comentat.