S'obre al públic la museïtzació de l'àgora i l'estoa del segle II a.C de la ciutat grega d'Empúries

S'han restaurat amb un cost de més de 460.000 euros

El jaciment d'Empúries ha incorporat a la visita la museïtzació de l'àgora i l'estoa –un edifici que s'utilitzava com a llotja i oficines de comerç- després de restaurar-los. Els treballs, que s'han fet amb l'ajuda d'un equip multidisciplinar, han tingut un cost de 467.764 euros i han permès recuperar i fer més comprensible dos dels espais més importants de la part antiga del jaciment que daten del segle II a.C i que eren el centre públic de la ciutat.

Aquest divendres s'ha comptat amb la presència del conseller de Cultura, Santi Vila, que ha subratllat que aquest és un jaciment "viu" on cal seguir treballant-hi per recuperar-lo i posar-lo en valor. La intervenció s'emmarca en el programa 'Patrimoni en Acció' impulsat pel Departament de Culltura i l'Obra Social 'la Caixa'.

Aquests dos espais formen part del que es coneix com a Neàpolis grega d'Empúries, un conjunt arqueològic d'una importància excepcional en el marc del patrimoni històric del país perquè és l'única ciutat d'època grega que es conserva a la península ibèrica. En el cas de l'estoa, aquest era un edifici que s'utilitzava com a llotja, per a oficines comercials i també com a espai de reunions cíviques. La directora del MAC-Empúries, Marta Santos, subratllava aquest matí la importància d'aquest espai "fonamental" per la ciutat pel seu caràcter portuari.

L'edifici era de planta rectangular amb un frontal obert que donava a l'àgora –l'altre espai que s'ha restaurat- i estava porticat amb dues línies de columnes. Al seu fons, hi havia nou espais que funcionaven com a oficines comercials que obrien al pòrtic. A més a més, l'edifici tenia quatre cisternes a l'interior, una claveguera frontal i tres graons que l'alçaven respecte la plaça. Les restes conservades s'han trobat a nivell de fonamentació i per tant no s'ha conservat cap element de l'alçat. Això feia, segons Santos, que el visitant tingués moltes dificultats per entendre com era. Ara, amb la restauració, s'han col·locat sis tambors (cilindres) del que seria el primer tram de columnes del porticat. La plataforma, enlairada pels esgraons, permet una visió global de les excavacions i de les cisternes que s'han recuperat en aquesta intervenció.

Pel que fa a l'àgora, el que s'ha fet ha estat bàsicament posar un sauló compactat de color ocre al terra per donar-li la importància que tenia aquest espai públic així com la construcció d'una pèrgola oberta com a espai de descans i umbracle.

La il·luminació és un altre dels elements que s'han tingut en compte pensant en l'acompanyament del visitant durant la nit. Amb la llum s'han volgut destacar elements com ara l'interior de les cisternes o la canal històrica que ressegueix un dels perímetres de l'àgora.

Donada la fragilitat dels materials conservats, s'ha comptat amb un equip multidisciplinar format per arqueòlegs, restauradors, arquitectes i altres tècnics per dur a terme aquests treballs. El cost total ha estat de 467.764 euros procedents del programa 'Patrimoni en Acció' impulsat pel Departament de Culltura i l'Obra Social 'la Caixa'.

La primera fase de recuperació del criptopòrtic de la Casa dels Mosaics

Durant aquest any també s'està duent a terme la primera fase de rehabilitació del que es coneix com a criptopòrtic i peristil de la Casa dels Moasaics que es corresponen a l'època tardana amb una inversió de 543.728 euros. Aquest projecte culminarà a la tardor amb la incorporació de recursos audiovisuals i museogràfics a l'interior del criptopòrtic.

Des d'aquest març, a més, s'ha incorporat un audiovisual de benvinguda al jaciment que es projecte al a sala multimèdia del Centre de Recepció de Visitants d'Empúries. Es presenta en cinc idiomes (anglès, francès, alemany, català i castellà) i vol ser un pròleg a la visita del conjunt arqueològic.

Un jaciment "viu" que cal seguir posant en valor

La presentació de la museïtzació s'ha fet en un acte presidit pel consell de Cultura, Santi Vila, que ha destacat la importància d'un jaciment que s'ha de "veure, viure i entendre". En aquest sentit ha reconegut la bona feina feta per millorar la visita i comprensió del visitant i ha afegit que aquest és un jaciment "viu" on cal seguir-hi treballant per actualitzar-lo per posar-lo en valor i "despertar" la curiositat dels ciutadans. Entre les autoritats, també hi havia l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, i el director d'Institucions de CaixaBank de Catalunya, Joaquim Macià.

Empúries es va començar a excavar l'any 1915. El museu i el jaciment atrauen cada any prop de 150.000 visitants.