Jutgen tres acusats de portar una noia enganyada al país i forçar-la a prostituir-se

Els suposats proxenetes neguen les acusacions

L'Audiència de Girona jutja, des d'aquest dijous, tres acusats de portar una noia enganyada des de Romania amb falses promeses de feina i, un cop al país, obligar-la a prostituir-se al Moonight d'Hostalets de Llers (Alt Empordà).

La víctima, que aleshores tenia 18 anys, va arribar a Catalunya el març del 2011. Els suposats proxenetes (dos homes i una dona) ha negat les acusacions i han assegurat que només van "ajudar" la noia facilitant-li el viatge fins al país, oferint-li un allotjament a Figueres o fent-li de taxista.

La fiscal demana per als tres acusats una pena de 12 anys de presó per un delicte de tràfic d'éssers humans amb finalitat d'explotació sexual i un altre de prostitució coactiva. Sosté que li havien promès feina al sector de l'hostaleria però, ja a Figueres, li van retirar el passaport i, amb amenaces, la van forçar a exercir la prostitució.

Ampliació:

Els tres suposats proxenetes, Gabriel Vulgaris, Ionut Mihail i Nicoleta Zaharagin, han negat haver enganyat la víctima amb falses promeses de feina com a cambrera o com a cuidadora de nens per fer-la venir des de Romania i, després, obligar-la a exercir la prostitució sota coaccions i amenaces.

El presumpte captador de la víctima, veí seu a Romania, ha declarat que coneix la víctima des de petita perquè els seus pares havien treballat per a ell en una empresa que té al seu país d'origen. Per això, ha explicat, quan la noia li va dir que volia marxar per establir-se a Catalunya es va oferir a "ajudar-la".

Segons la seva versió, en aquell moment ell estava a Romania i el pis on vivia a Figueres estava buit. Com a "favor", li va deixar les claus de l'immoble i es va posar en contacte amb un amic seu (l'altre acusat, Ionut Mihail) perquè l'anés a recollir quan arribés i li fes de taxista fins a casa. "No li vaig pagar el viatge", ha assegurat durant el judici.

Vulgaris diu que "no sap" per què la noia el va acabar denunciant ni per què diu que la van obligar a prostituir-se. "Sóc tonto, jo només la vaig ajudar sempre que m'ho va demanar", ha afegit l'acusat.

Un taxista i l'altra companya de feina

L'altre acusat, Ionut Mihail, ha detallat que es dedicava a fer de taxista clandestí perquè no aconseguia trobar feina. Entre els serveis que feia, hi havia el trasllat de dones que exercien la prostitució fins als clubs. "Em pagaven la gasolina i em donaven 5 euros o així", ha concretat. A la víctima la va conèixer, diu, quan la va anar a recollir del viatge des de Romania i la va portar fins al pis de Vulgaris a Figueres.

Segons la denunciant, Mihail va ser qui, seguint les ordres de Vulgaris, la va tenir dues setmanes tancada al pis "ensenyant-li" el que havia de fer al club per satisfer els clients. L'acusació pública sosté que "per iniciar-la en la seva imminent feina com a prostituta", la va sotmetre a un "ritual d'iniciació" sota amenaces, vexacions i ús de força física. "Juntament amb els altres acusats, es van posar d'acord per doblegar la seva voluntat i obligar-la a prostituir-se?", li ha preguntat la fiscal. Mihail ha respost que "no" i ha afirmat que es va limitar a fer alguns trasllats amb el cotxe per guanyar uns diners.

Segons la fiscal, la tercera processada, Nicoleta Zaharagin, és qui s'encarregava de controlar els serveis que feia la víctima perquè també exercia la prostitució al Moonight. L'acusada ho ha negat i ha explicat que ella i la noia es van conèixer perquè eren companyes de feina i treballaven al mateix club. També ha negat que la denunciant li digués mai que l'havien enganyat i que pensava que vindria a treballar com a cambrera.

Enganyada

La víctima no ha comparegut al judici però han llegit la seva declaració. Segons explicava, va confiar en Vulgaris perquè el coneixia des de ben petita i mai va sospitar que el viatge fins al país era, en realitat, per acabar exercint la prostitució. "Jo no volia fer aquestes coses", afirmava.

Segons explica, després de tenir-la dues setmanes al pis ensinistrant-la a base d'amenaces, agressions i coaccions, la van portar al Moonight on Nicoleta Zaharagin la controlava. "Guanyava diàriament 400 euros, més o menys, i s'ho quedaven tot", exposa la noia. Finalment, va conèixer un home d'origen francès al club i va decidir marxar amb ell. "Me'n vaig anar perquè els hi tenia por", recull la declaració.

Des d'allà, va acabar tornant a Romania on va denunciar els tres ara acusats. La declaració de la víctima també recull que Vulgaris es burlava d'ella davant la seva mare, a Romania. "Un dia li va dir: 'Mira quin cotxe m'he comprat amb el cul de la teva filla'", assegurava la denunciant. El judici continuarà divendres a l'Audiència de Girona.