Com reivindicar les capacitats de les persones amb autisme a través de l'art

El CaixaForum Girona recull més de 50 obres plàstiques

Com veuen el món les persones amb autisme? L'exposició 'Jo veig el que tu no veus' vol apropar la seva visió de la vida al públic en general i, de retruc, trencat tòpics sobre la malaltia.

I per aconseguir-ho, s'ha usat l'art com a vehicle de comunicació. El CaixaForum Girona recull més de 50 obres plàstiques fetes per autors alemanys i catalans, que han realitzat aquestes obres en els centres especialitzats per tractar la malaltia. "A l'autisme se'l coneix a través de tòpics, volem que la gent vegi que és un univers divers on les persones no tenen límits i tenen una concepció diferent de la vida", explica un dels comissaris, Miguel Gallardo, que té una filla de 21 anys amb autisme.

En les obres es poden veure alguns dels trets més característics dels autistes, com la repetició (en números o lletres) o la fixació en elements estructurals o processos.

Ampliació:

En Miguel Gallardo és dibuixant i té una filla de 21 anys, la Maria, que és autista. Conjuntament amb Clara Laguillo comissarien una exposició que permet a les persones amb aquesta minusvalidesa expressar sentiments i maneres de veure el món a través de l'art.

La mostra 'Jo veig el que tu no veus' recull 50 obres d'autors alemanys i catalans. L'Obra Social "la Caixa", organitzadora de l'exposició, ha comptat amb la col·laboració de l'associació alemanya AKKU (Autisme, Art i Cultura) i diversos centres pertanyents a la Federació Catalana d'Autisme i Asperger. Algunes de les peces són de persones que resideixen al Mas Casadevall, al Pla de l'Estany.

L'exposició es divideix en cinc seccions, 'Un món a mida', 'Posar ordre', 'Mira'm', 'Jo sóc aquí' i 'El món en paraules i números'. "Si traiem els dibuixos, les pintures o les obres que aquestes persones fan als seus centres de treball o a casa i les pengem a una paret d'una galeria veiem que són fascinants", ha declarat Gallardo, que reivindica que les persones amb autisme viuen situacions molt diverses i que, sovint, la societat té una imatge molt tòpica de la malaltia.

"Pensem en un autista i ens ve al cap la imatge d'un nen mirant contra la paret o una persona obsessionada que repeteix tota l'estona el mateix, i no és així", ha manifestat. Per això, aquesta exposició vol trencar tòpics i vol acostar la malaltia a la societat usant l'art com a vehicle de comunicació. "Ells es fixen en una cosa i s'hi concentren com ho fa un artista, usant altres llenguatges que no són el verbal sinó a través de la creació plàstica", remarca la comissària, Clara Laguillo.

Un dels trets característics de les persones amb autisme i síndrome d'Apserger és la repetició i la fixació. "Són persones que veuen el món sense cap tipus de límit ni filtre cultural o estètic i que necessiten fixar-se una estructura o una repetició per sentir-se segurs", explica Gallardo. Aquesta característica es deixa veure en algunes obres, on els autors repeteixen patrons idèntics, copien obsessivament lletres o reprodueixen amb detalls algunes estructures com fàbriques o carreteres.

Aquesta mostra, que ja ha fet estada als CaixaForum de Madrid, Barcelona i Saragossa, es clausura a Girona, on es podrà veure fins el 18 de setembre.