Absolt el cap de la Policia Local de Llagostera acusat de denúncia falsa

L'acusació particular s'ha retirat del cas i la fiscalia ja no acusava perquè no veia indicis de delicte

El Jutjat penal 3 de Girona ha absolt el cap de la Policia Local de Llagostera, que s'enfrontava a pagar una multa de 8.640 euros acusat de denúncia falsa. El policia s'havia d'asseure al banc dels acusats aquest dilluns al matí però, finalment, l'acusació particular s'ha retirat del cas.

Com que la fiscalia ja no l'acusava d'entrada perquè no veia indicis de delicte, la jutgessa l'ha absolt de viva veu. El denunciant, que a última hora ha decidit no arribar fins al judici, sostenia que el cap policial es va aprofitar del seu càrrec per fer detenir un veí del municipi el 15 de febrer del 2012 "faltant a la veritat i amb coneixement de la falsedat".

"L'acusació particular ha retirat l'acusació, entenem que perquè sabien que no hi havia proves del que deien", ha afirmat l'advocat del policia, Carles Monguilod.

Ampliació:

L'acusació particular ha decidit retirar-se del cas i no ha comparegut al judici, assenyalat per aquest dilluns al matí al Jutjat penal número 3 de Girona. La fiscalia no demanava condemna per al cap de la Policia Local de Llagostera perquè no veia indicis de delicte. Per això, la jutgessa ha absolt el cap policial de viva veu. L'advocat de la defensa, Carles Monguilod, ha celebrat el final que ha tingut l'assumpte i reitera que el seu representat no va cometre cap delicte ni irregularitat quan van detenir el denunciant.

L'acusació demanava que el condemnessin a pagar una multa de 8.640 euros i sostenia que el 15 de febrer del 2012 va denunciar "falsament" un jove per un delicte d'atemptat contra agent de l'autoritat argumentant que havia anat a casa seva a amenaçar-lo. El jove, però, va acabar absolt i es va querellar contra el sergent per denúncia falsa. Amb el judici fixat, l'acusació s'ha retirat. L'advocat del querellant, Christian Salvador, ha explicat que el seu client ha preferit no arribar a judici.

Enemistats

L'acusació particular sostenia que el 15 de febrer del 2012 el cap de la Policia Local de Llagostera va formular una denúncia contra un veí del municipi com a suposat autor d'un delicte d'atemptat contra agent de l'autoritat, tot i saber que era una acusació que "faltava a la veritat".

En aquella denúncia, el cap policial relatava que l'ara denunciant havia anat fins a casa seva i l'havia començat a increpar perquè no estava d'acord amb una multa que li havien posat. "Referia que li havia manifestat: Què passava amb el meu cotxe? Que ets un desgraciat, què t'has cregut que perquè ets sergent? Ets un xulo de merda, que no tens collons, que això no quedarà així, que ja te'n recordaràs de mi".

Aleshores, l'acusació sostenia que "aprofitant-se de la seva posició de superioritat jeràrquica per ser sergent cap de la Policia Local", el cap de la Policia Local va ordenar als agents que detinguessin el jove per un delicte d'atemptat a agent de l'autoritat. Per aquests fets, va passar una nit als calabossos fins que va quedar en llibertat l'endemà.

La denúncia va arribar al jutjat d'instrucció 2 de Girona que va acabar jutjant el jove (que, segons fonts del cas, és fill d'un altre agent de la Policia Local de Llagostera) per una falta de desobediència i falta de respecte a agents de l'autoritat. La sentència del 28 de febrer del 2012 el va absoldre per falta de proves.

Llavors, el denunciat va decidir interposar una querella per denúncia falsa contra el cap de la Policia Local de Llagostera. La va formalitzar el 18 d'abril del 2013 i el jutjat d'instrucció número 1 de Girona la va admetre a tràmit.

En aquell moment, Monguilod sostenia que darrere la querella hi havia "una enemistat per part de qui denuncia" que volia perjudicar el bon nom del cap de la Policia Local. "La seva conducta va ser impecable, igual que la de tots els agents que van intervenir en la detenció, i no hi ha responsabilitat perquè no hi ha res que es pugui retreure penalment", afegia l'advocat de la defensa.