Patrulles mixtes hispano-franceses es bolquen en la identificació de sospitosos als TAV

L'Eurocopa de futbol a França fa créixer la vigilància dins dels combois

Els atacs terroristes que París va viure al novembre de l'any passat van desfermar una onada de controls policials arreu del continent, especialment en espais fronterers com el que uneix les comarques gironines amb la veïna França.

Se sospita que aquesta intensa presència policial per carretera ha fet que els grups delictius hagin passat del cotxe al tren com a mitjà de transport. En aquest context, adquireixen una rellevància estratègica les patrulles policials mixtes hispano-franceses que des de fa tres anys vigilen els combois de l'alta velocitat entre Barcelona i París.

A dalt del tren, els agents recaven informació rellevant per a investigacions d'alt nivell, resolen nombroses reclamacions judicials, i impedeixen entrades il·legals al país i delictes com el tràfic d'estupefaents o d'armes. Els controls ferroviaris creixen a les portes de l'Eurocopa de futbol, que tindrà lloc a França entre el 10 de juny i el 10 de juliol.

Ampliació:

Són les vuit del matí d'un dia feiner. A l'estació del Tren d'Alta Velocitat (TAV) Figueres-Vilafant regna la tranquil·litat. Hi ha més treballadors que no pas viatgers i no se sent ni un murmuri. De tant en tant, els senyals de megafonia interrompen el silenci. Anuncien l'arribada d'un tren procedent a Barcelona amb destí Lyon.

Quan queden pocs minuts per les 8.18 hores, un grup de policies uniformats enfila camí cap a l'andana. Són cinc agents del Cos Nacional de Policia (CNP) i dos més de la Police aux Frontières (PAF) francesa. Alternen el castellà i el francès per comunicar-se i es percep bona sintonia en l'equip. Almenys un cop a la setmana treballen colze a colze per fer vigilància conjunta dins dels combois d'alta velocitat.

Un cop a dalt del tren, auguren que la jornada de treball serà fluixa. Hi ha poca afluència de passatgers, majoritàriament són famílies amb nens petits. Tot i així, inicien una ronda d'identificacions d'alguns viatgers, no tots. Eviten dir a quin perfil s'orienten més perquè seria "donar pa a l'enemic". Una turista no té el passaport a sobre i els agents es veuen obligats a fer-la baixar a la propera estació, a Perpinyà. Insisteixen que ningú pot viatjar sense documentació a sobre.


A Narbona, els agents fan parada. Agafen un tren de tornada a territori estatal a quarts de dotze del migdia, i la feina sembla que s'anima. Hi ha molts més usuaris i d'un perfil totalment heterogeni. Una parella de joves andalusos se sorprèn de la presència dels agents, que no dubten a demanar-los el DNI. Comproven les dades i s'adonen que un d'ells té una citació judicial pendent.

Aquesta no és una situació poc habitual. Gràcies a les identificacions que fan als trens, les patrulles mixtes hispano-franceses resolen nombroses situacions de persones que tenen reclamacions judicials, policials o administratives pendents. És una de les tasques principals d'aquesta acció policial coordinada que va iniciar-se al desembre del 2013. Sense aportar xifres de detencions realitzades o delictes identificats a l'interior dels combois en aquest temps, el comissari coordinador de Fronteres Terrestres de la policia estatal a Girona, Luis César Suanzes Bruguete, en fa un balanç "molt satisfactori".

"La seguretat està reconeguda pels viatgers, que agraeixen personalment el servei policial que es dóna a l'interior dels trens. S'eviten situacions d'incivisme però, a més, es fan nombroses identificacions, es detecten multitud de delictes com la pretensió d'entrada al país per estances il·legals, tràfic d'estupefaents i armes, i se solucionen reclamacions judicials de persones buscades per la Justícia", explica.

Just abans d'arribar a Figueres, els agents criden l'atenció a un jove amb gorra i auriculars que té els peus recolzats al seient. Es fa l'adormit i quan li demanen la documentació, dóna evasives. Només tocar el NIE, els policies s'adonen que és fals. Creuen dades amb la centraleta i comproven que el noi està buscat per la policia per un presumpte delicte de falsedat documental previ. Queda detingut i, un cop a l'estació, l'emmanillen i el porten a un vehicle policial que el conduirà fins a la comissaria de la Jonquera. Finalment, diuen els agents, la jornada ha estat altament profitosa.

El comissari Suanzes destaca la utilitat d'aquestes patrulles mixtes. Sobretot en el marc de l'operació 'Nòmada' posada en marxa fa tres anys en zones frontereres per impedir l'anomenada "delinqüència transfronterera". Un pla encaminat a reduir l'activitat irregular que freqüentment es dóna en espais fronterers, com el tràfic de drogues.

A més, el tren ha agafat una especial importància en l'estratègia antiterrorista dels estats, en un moment en què els controls per carretera i als aeroports s'han multiplicat arran dels atemptats de París de finals del 2015. Més enllà de la detecció d'irregularitats i activitats delictives menors com furts, la presència policial als trens serveix perquè els cossos de seguretat recavin informació valuosa dels grups delictius i coneguin millor els seus moviments. "Podem identificar les vies de transport que utilitzen, quins recorreguts fan i amb quina finalitat. Són dades que permeten a la policia treballar en una altra mena de serveis", diu Suanzes.

La vigilància dins dels combois s'ha intensificat progressivament i encara ho farà més en vistes de l'Eurocopa de futbol a França, reconeix Suanzes que té lloc a l'interior de l'estació Figueres-Vilafant. Just darrere seu hi ha el punt de control de viatgers, on es demanen els bitllets i s'escanegen les bosses i maletes dels viatgers, inclús aquelles més petites.

A França, aquesta mena de controls de seguretat i de revisió d'equipatges no existeixen a les estacions del SNCF, la companyia estatal de trens. Una situació que sorprèn als propis agents de la policia estatal. Ho troben incongruent comparant-ho amb la pressió policial que hi ha en aeroports i punts fronterers del país veí. Els equips d'intel·ligència són conscients que el tren i el metro han pogut esdevenir el nou mitjà de transport de les cèl·lules terroristes.

En qualsevol cas, els efectius del CNP espanyol es preparen aquests dies per encarar noves jornades de treball amb els companys francesos. Entre el 10 de juny i el 10 de juliol, mentre duri el campionat continental de futbol, seran encara més habituals i, probablement, també més intenses.