L'Ajuntament de Girona blinda la Devesa per impedir que hi aparquin cotxes

El consistori canvia una barrera espatllada, posa pilones de fusta i prohibeix l'aparcament al camp de Mart

"La Devesa és un parc i no un aparcament". Aquest és el plantejament que defensa l'equip de govern que vol evitar que, després d'anys de permissivitat, els cotxes siguin un element més del parc. Ja s'ha fet un primer pas eliminant 150 aparcaments de la zona del vial perimetral (la que està més a prop del pont de la Barca) per convertir l'espai en una zona per a vianants. Les obres s'estan executant i podrien estar acabades a finals de juny.

Seguint aquesta línia, en les darreres setmanes s'han portat a terme diverses actuacions per blindar el parc als cotxes. El regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, ha explicat que un dels principals problemes els tenien amb una barrera espatllada que està situada a la part posterior de l'Auditori. Com que sempre estava aixecada, els cotxes podien entrar tranquil·lament per aquest punt i aparcar al passeig de la Sardana. Una situació que s'ha donat quan la ciutat viu aglomeracions com, per exemple, durant la darrera edició de Girona Temps de Flors quan aquest espai al bell mig del parc es va convertir en un aparcament indiscriminat.

Els tècnics ja han retirat la barrera antiga i en els propers dies instal·laran la nova, que serà automàtica i de la quan només tindran comandament els responsables dels serveis del parc. "Tot i que hi hagués senyalització, si la gent trobava un vial obert convidava a passar, ara amb una barrera física s'impediran accessos il·legals", ha destacat Sastre.

El regidor també ha explicat que, al llarg dels anys, s'havien fet diverses còpies dels cadenats de les barreres manuals que hi ha repartides per diferents punts del parc. Per poder controlar millor qui disposa d'aquestes claus, han optat per canviar tots els cadenats i així saber exactament qui té accés a cadascuna de les barreres. D'altra banda, per evitar la picaresca d'alguns conductors que accedien al parc pel tram final del passeig de la Devesa, han instal·lat unes pilones de fusta en tot aquest perímetre del parc.

L'excepció, els dies de mercat

Això fa que l'accés rodat al parc estigui restringit i que només hi puguin accedir els marxants (dimarts i dissabtes) i els serveis del parc i d'emergència. L'únic espai on actualment es pot continuar aparcant és a la part del vial perimetral que va de l'Auditori fins a la passera sobre el riu Ter i també a l'aparcament situat al camp de Mart, a tocar de l'Auditori. Aquest darrer espai també està tancat però les barreres s'aixequen tots els dimarts i dissabtes per permetre als clients del mercat d'aparcar-hi. Tot i això, Sastre ha avançat que estan estudiant alternatives per eliminar també aquesta opció.

En aquest aparcament també hi ha hagut un canvi de criteri. Fins ara, i de manera pràcticament automàtica, sempre que hi havia un gran esdeveniment a l'Auditori o a la Fira s'obrien barreres i es permetia aparcar-hi. Des de fa uns dos mesos, aquesta directriu ha canviat. Segons explica el regidor, de comú acord amb els dos equipaments, han decidit mantenir tancat l'aparcament i recomanen als usuaris de les instal·lacions que vagin a aparcar a Fontajau i que creuin a peu per la passera per arribar fins al seu destí.

"Volem preparar el parc per quan puguem desplegar el Pla Especial i fer entendre que els usos socials cada vegada han d'estar més clars, cal dignificar el pa