Mor l'emblemàtic Tarzan d'Argelaguer als 78 anys

Josep Pujiula ha mort aquest matí a les cabanes que l'havien fet famós

L'emblemàtic Tarzan d'Argelaguer ha mort aquest dijous al matí als 78 anys a les cabanes d'Argelaguer, la seva gran obra. Josep Pujiula, conegut popularment com en Garrell, s'havia fet famós per les seves originals cabanes de fusta amb ponts i laberints que havia construït amb les seves mans al camp de can Sis Rals.

S'havien convertit en un autèntic atractiu turístic, apareixent en guies de viatge, que atreien molts visitants curiosos. Fins a tres vegades va haver de desmuntar aquestes construccions, entre altres motius perquè no es consideraven prou segurs.

En els últims anys havia rebut el reconeixement de la seva obra i fins i tot li havien dedicat un documental. L'alcalde de Castellfollit de la Roca, on vivia des de feia molts anys, ha reconegut que la seva mort inesperada ha sigut un "cop dur' perquè era una persona molt estimada.

Ampliació:

La mort d'en Garrell aquest dijous ha agafat a tothom per sorpresa. Ha passat aquest migdia quan un operari que treballava per la zona ha donat l'avís en veure que li havia passat alguna cosa. S'ha desplaçat fins al lloc una ambulància i un helicòpter però no s'ha pogut fer res per salvar-li la vida.


 
L'alcalde de Castellfollit de la Roca, Miquel Reverter, ha explicat que ahir va passar el dia amb ell en una excursió a Montserrat juntament amb un grup d'avis del poble i que estava "com sempre i molt actiu". En declaracions a l'ACN ha admès que la notícia ha estat un "cop molt dur" perquè era una "persona molt estimada" al poble. I per això tenen la intenció de retre-li un homenatge tot i que encara no poden avançar-ne els detalls.

Per la seva banda, l'alcalde d'Argelaguer, Artur Ginesta, lamentava la pèrdua. "Ha mort on ell volia i fent la feina que li agradava" ha afegit Ginesta, que ha recordat que sempre havia expressat que el seu desig era ser enterrat en aquest espai.

Un artista autodidacta

Josep Pujiula era un torner mecànic ja retirat que havia dedicat més de quatre dècades a la seva gran obra al parc de can Sis Rals o també conegut com les Cabanes d'Argelaguer. Sense cap mapa, havia construït una zona de laberints, torres i ponts fets de fusta "sobre la marxa", com deia ell, i on hi havia dedicat moltes hores. La seva originalitat havien estat motiu de parada de molts curiosos, fins al punt que s'havia convertit en un autèntic atractiu turístic a la Garrotxa i de fet apareixia en guies turístiques.

Els terrenys on hi havia aquesta construcció eren propietat de l'ACA i les construcions no complien amb la seguretat. Aquest fet sumat a les obres de desdobalment de la carretera que passava just al costat, l'N-260, van comportar que les hagués de desmuntar fins a tres vegades. Ara estava centrat en una zona que havia dissenyat com a un mausoleu i que l'Ajuntament d'Argelaguer tenia previst d'obrir en breu. Precisament aquest cap de setmana posaran panells informatius a la carretera per indicar la zona d'aparcament i com accedir al parc de les cabanes. "Hi ha fet tres torres més, encara hi ha una part del laberint i també una cova que ha excavat ell mateix així com el mausoleu", ha detallat l'alcalde.

L'any 2014 es va estrenar el documental 'Sobre la marxa' dedicat a la seva trajectòria i persona. El que queda de les escultures i les cabanes va ser declarat Bé Cultural d'Interès Local i l'any passat també va rebre el Premi Garrotxí de l'Any en reconeixement a la seva obra.