Morenés viu un simulacre de combat amb els militars de Sant Climent Sescebes

El Ministre de Defensa també ha vist un exercici dels tiradors d'elit de la base Álvarez de Castro

En una visita amb caràcter "operatiu", el ministre de Defensa en funcions, Pedro Morenés, ha estat testimoni a Sant Climent Sescebes de diversos exercicis d'entrenament per part dels soldats que composen el regiment de caçadors de muntanya 'Arapiles' 62, amb un miler de militars establerts a la base General Álvarez de Castro, que darrerament ha enviat 24 dels seus efectius a una missió a l'Iraq.

Després de visitar els materials de les unitats, Morenés ha comprovat com s'entrenen les tropes en casos de combats en zones urbanitzades, que són els més habituals en el marc dels conflictes bèl·lics actuals, tal com han remarcat fonts de l'exèrcit. Per poder afrontar amb èxit aquestes realitats, els soldats realitzen amb freqüència maniobres militars en espais que recreen poblacions i, també, de vegades, en localitats reals.

Precisament aquest fet va desfermar les crítiques de l'alcaldessa republicana de Sant Climent Sescebes, Olga Carbonell, quan a principis d'abril alguns militars van realitzar maniobres pels carrers del poble per a sorpresa de veïns i nens, que a aquella hora sortien d'escola. Morenés ha refusat parlar d'aquesta qüestió, malgrat que els periodistes li ho han demanat.

D'altra banda, el titular espanyol de Defensa ha estat testimoni dels exercicis de tir d'elit que han protagonitzat diversos equips de precisió al camp de tir de la mateixa base militar gràcies a la seva ubicació estratègica. Una instal·lació que també ha creat polèmica perquè els veïns de l'Espolla i Sant Climent Sescebes denuncien la caiguda de projectils a prop de les cases, danys en immobles i alguns petits incendis forestals.

Polèmica a Figueres

Abans d'aterrar a Sant Climent Sescebes, Morenés ha participat en un acte eminentment institucional al Bruc, acompanyat de l'inspector general de l'Exèrcit, Ricardo Álvarez-Espejo.

Allà ha atès els mitjans de comunicació i ha tret ferro a les imatges de nens empunyant armes al castell de Sant Ferran de Figueres durant la celebració del dia de les Forces Armades. "Els nostres nens han de saber que la llibertat i la democràcia tenen un preu i, de vegades, és la vida", ha sentenciat.

Defensa del Bruc i canvis a Sant Climent Sescebes

La visita de Morenés coincideix amb els plans del govern estatal de potenciar la base militar altempordanesa en el marc d'una "reorganització" de l'exèrcit de terra i de reestructuració de les instal·lacions d'arreu de l'Estat, que també afectarien la caserna del Bruc, a Barcelona.

L'executiu espanyol en funcions pretén convertir la unitat d'infanteria lleugera de Sant Climent Sescebes en una de mecanitzada, i això implicaria l'arribada de "tancs petits" especialitzats com els models Pizarro i TOA i d'"almenys" una cinquantena de nous efectius al regiment, segons han assenyalat fonts del Ministeri de Defensa.

L'entrada en vigor d'aquests canvis dependrà de les dotacions pressupostàries.

D'altra banda, el ministre en funcions ha descartat la cessió de la caserna del Bruc a la ciutat de Barcelona, tal com havien reclamat alguns partits polítics, perquè aquesta instal·lació "té una utilitat operativa molt evident", ha dit. "Hem de prioritzar la inversió en la formació de la nostra gent que defensa Espanya a les operacions exteriors", ha puntualitzat.