Sis municipis del Ripollès reben un ajut europeu d'uns 0,9 MEUR

Ha de servir per impulsar un projecte transfronterer sobre patrimoni

El projecte Patrimc@t preveu la creació d'una xarxa de centres d'interpretació del patrimoni a banda i banda dels Pirineus i la restauració de patrimoni. Aquest dimarts s'ha presentat a Prats de Molló (Catalunya del Nord) amb la presència de regidors i alcaldes.

Compta amb la participació de 24 municipis del Vallespir i 7 municipis del Ripollès juntament amb la Mancomunitat de la Vall de Camprodon i té un cost total d'uns 4,5 milions d'euros i un total de 15 actuacions.

Del total de socis catalans, sis han aconseguit un ajut europeu de més de 891.000 euros –el 65% del cost- que els permetrà dur a terme la seva part.

El projecte transfronterer es gestiona des de l'Agrupació Europea de Cooperació Territorial (AECT) 'País d'Art i d'Història Transfronterer-Les Valls Catalanes del Tec i del Ter' que va començar el 2010 amb la idea d'impulsar el desenvolupament territorial, social i econòmic de la zona a través del patrimoni. Era la primera vegada que es concedia amb socis que no eren francesos i inclou una població de prop de 39.000 habitants

Entre les activitats que es faran a cadascun d'aquests centres patrimonials figuren exposicions permanents sobre frontera i patrimoni militar, patrimoni religiós, l'artesania i el patrimoni industrial, arquitectura i urbanisme, festa patrimonial i artística o patrimoni natural i paisatge.

Pel que fa a les eines que el projecte Patrimc@t preveu, hi ha la creació de sis aplicacions digital per donar a conèixer aquest patrimoni i un recorregut del patrimoni militar que desenvoluparà la Mancomunitat de la Vall de Camprodon.

Des del territori els alcaldes coincidien aquest dimarts que el projecte és una "oportunitat" per revaloritzar i donar a conèixer el patrimoni així com tots aquells elements comuns que hi ha a banda i banda dels Pirineus. Segons l'alcalde de Sant Joan de les Abadesses, Ramon Roqué, que és també vicepresident de l'AECT País d'Art i d'Història Transfronterer-Les Valls Catalanes del Tec i del Ter, "tenim quatre anys per desenvolupar i crear una marca de distinció que ens dinamitzi econòmicament i que faci venir moltes persones a conèixer-nos". Pel que fa al cas concret del seu municipi, que rebrà un ajut de 276.000 euros, es destinaran a la rehabilitació de l'església del monestir, a l'habilitació de l'accessibilitat (aparcament), acondicionament de l'entorn de la muralla i un itinerari urbà.

Camprodon és el municipi que rebrà més diners d'aquest fons d'entre tots els municipis catalans. Així, se li atorgaran més de 385.000 euros que aniran destinat a la rehabilitació de Cal Marquès, un centre museístic que no només vol difondre la figura d'Isaac Albéniz sinó també aspectes patrimonials de la zona. L'alcalde, Xavier Sala, explicava que serà una gran ajuda en l'última fase de reforma d'aquest espai. A més, també se li ha de sumar la partida de 39.000 euros que rebrà la Mancomunitat de la Vall de Camprodon per a la descoberta del patrimoni militar a la zona.

Un projecte cultural de 4,5 milions d'euros

En la primera convocatòria d'ajuts del Programa de cooperació territorial transfronterer de totes dues bandes dels Pirineus (INTERREG-POCTEFA) del període 2014-2020 s'hi van presentat 120 projectes i només 58 van ser seleccionats, entre els quals hi havia el Patrimc@t, amb un cost total de 4,5 MEUR. L'ajut europeu serà de 2,9 milions d'euros dels quals 891.000 euros aniran destinats als socis del Ripollès (els ajuntaments de Camprodon, Molló, Sant Joan de les Abadesses, Vilallonga de Ter, Setcases, Sant Pau de Segúries i la Mancomunitat de la Vall de Camprodon) per desenvolupar la part que els correspon del projecte juntament amb els altres socis transfronterers. Llanars és l'únic membre del programa que no ha aconseguit fons en aquesta primera convocatòria. El programa es finança a través del Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER) i els ajuts cobreixen un màxim del 65% del projecte.

Una marca sobre Art i Història que té per primer cop socis no francesos

L'Agrupació Europea de Cooperació Territorial (AECT) País d'Art i d'Història Transfronterer-Les Valls Catalanes del Tec i del Ter inclou un total de 31 municipis -7 del Ripollès i 24 de la comarca del Vallespir a la Catalunya del Nord- que abasten des de la Vall de la Roma de l'Albera, la Vall del Tec i el Vallespir i des de la Vall de Camprodon fins a Sant Joan de les Abadesses. Es calcula que tot aquest territori inclou una població de 38.500 habitants. El govern francès, amb el vistiplau de l'espanyol, va autoritzar la creació d'aquesta marca el 2010. Era la primera vegada que es concedia amb socis que no eren francesos.

El seu principal objectiu és compartir un projecte de desenvolupament territorial, social i econòmica a banda i banda dels Pirineus basat en la difusió de la cultura i el patrimoni a les valls del Tec i del Ter. Així, es vol posar en valor la riquesa de l'arquitectura però també la urbanística i paisatgística. Es tracta d'una experiència pionera sobre la gestió i la valorització del patrimoni. Entre les principals actuacions incloses, destaca la creació d'una xarxa de centres patrimonials, monuments i itineraris amb el projecte Patrimc@t: Dispositiu territorial d'interpretació de l'arquitectura i del patrimoni.

El president de l'AECT, Bernard Remedí, subratllava aquest dimarts el revulsiu que suposarà per tot aquest territori i els seus habitants alhora que recordava que es podrà fer realitat amb el suport dels fons europeus i també de les diferents institucions, com ara la Generalitat de Catalunya o el Ministeri de Cultura francès.