Fira de Girona crearà un codi ètic per deixar fora l'exèrcit de futures mostres

La mesura neix arran de la polèmica per la presència de les Forces Armades a Expojove

El Patronat de Fira de Girona ha aprovat crear un codi ètic perquè els expositors estiguin obligats a respectar els valors de la pau i els drets humans. La decisió s'ha pres arran de la petició formulada pel Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació per la polèmica suscitada per la presència de l'exèrcit al saló educatiu Expojove Girona.

Fa onze anys que les Forces Armades tenen estand propi al certamen però enguany una vintena de persones van manifestar-s'hi en contra. Properament, es posarà en marxa una comissió de treball, formada pel Patronat i l'Ajuntament de la ciutat, per redactar el codi ètic, que volen que s'aprovi abans de finals d'any per tal que la Fira l'incorpori com a requisit en tots els actes i mostres del 2017.
La decisió de crear el codi ètic de respecte als valors del la pau i els drets humans es va prendre dimarts passat en una reunió del Patronat de Fira de Girona, i ja s'ha comunicat a tots els membres del Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació, l’organisme que va proposar la mesura.

El Consell està presidit per l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i format per representants de tots els grups polítics municipals, a més d'entitats i organitzacions no governamentals.

El codi ètic que s'ha de redactar busca protegir "de manera transversal" els valors de la pau i els drets humans com a drets fonamentals de les persones, incorporant també elements com la igualtat de gènere o la lluita contra l'homofòbia.

L'Ajuntament de Girona, que ostenta també la presidència del Patronat de la Fira de Girona, defensa la creació d’aquest codi ètic per potenciar la voluntat de ser una ciutat "educadora" i "defensora dels valors de la pau i els drets humans".

La presència de l'exèrcit de terra a la fira d'ensenyament Expojove va suscitar el 13 d'abril la protesta d'una vintena de persones, convocades per la Xarxa pels Drets Socials de Girona i Salt, que van desplegar pancartes davant de l'estand de l'exèrcit. També van aparèixer pintades a l'exterior de l'edifici de Fira de Girona en què es llegia 'Soldats, torneu a casa'. El motiu de les queixes era que s'oferís la formació militar com a opció de futur per als joves.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, va reconèixer aleshores que no se sentia "còmoda" amb l'estand i va convocar una reunió per abordar la polèmica.