Mor als 80 anys l'escriptor, editor, traductor i pensador empordanès Manuel Costa-Pau

Va conrear diversos gèneres i va guanyar el Premi Liberpress 2012

"Un lluitador de la cultura d'ànima lliure". La família de Costa-Pau recordava, amb aquestes paraules a les xarxes socials, l'esperit que va guiar la trajectòria de l'escriptor, editor, traductor i pensador. Nascut el 1936 a Garriguella, i establert des de fa més de cinc dècades a Gaüses, l'empordanès Manuel Costa-Pau ha mort aquesta passada matinada arran d'una afecció respiratòria.

El seu llegat literari, marcat per la defensa de la llengua i les llibertats, abasta des de la novel·la a la poesia, passant per l'assaig i el periodisme. Una vocació, la d'escriure, que va compaginar amb la seva tasca com a editor, sense abandonar la feina de professor.

Sota el seu mestratge va néixer l'editorial Llibres de l'índex (Costa-Pau va prendre'n part en la fundació) i l'any 1995 ell mateix va crear el segell Llibres del segle, que va dirigir fins ara fa sis anys, quan va deixar-ho per dedicar-se a escriure les seves memòries.

La seva joventut va estar marcada per l'exili. Als 3 anys, amb la retirada republicana, part de la família va creuar els Pirineus i es va establir a Céret. Manuel Costa-Pau en tornaria anys després. El 1955 va publicar la seva primera obra, el poemari 'Mont perdut', i a partir d'aquí va començar-se a introduir a la Barcelona clandestina, la de la defensa de la llengua durant les etapes fosques de la dictadura.

Manuel Costa-Pau va escriure regularment a la revista clandestina 'La Jirafa' i es va interessar pel teatre d'agitació política. Col·laborador habitual dels diaris 'El Correo Catalán' i 'Telexpress', va treballar a la redacció de l'Enciclopèdia Universal Espasa-Calpe, més endavant, va dirigir l'edició catalana d'Alfaguara.

Introductor del català a l'escola

Va ser a la darreria del franquisme, el 1967, quan Manuel Costa-Pau va escriure un dels seus èxits literaris: l'assaig 'Turistes, sirenes i gent de país'. Una obra de la qual després se'n farien diverses edicions i traduccions a altres llengües.

Sota l'empara d'Òmnium Cultural, va ser un dels introductors del català a l'escola. L'any 1976, el Departament d'Ensenyament el va nomenar coordinador dels cursos de llengua i història a Girona. A partir dels anys 80, va compaginar la seva feina com a mestre amb la literatura, el periodisme i l'edició.

El 1984 va publicar 'Els Països Catalans' i, ja d'ençà que es va establir a Gaüses, va dur a terme una intensa activitat cultura i política en la defensa del català i la plena sobirania nacional. De la seva etapa de maduresa en són les novel·les 'Janna' (2011) i 'Diana Palmer' (2015). Fins al darrer moment, Manuel Costa-Pau ha treballat escrivint i revisant l'últim llibre que completarà la trilogia, 'Àfrica'.

L'any 2012 va rebre el Premi Liberpress de literatura en reconeixement a la seva trajectòria, la ingent tasca editorial i el seu compromís amb la llengua i la llibertat.