Francisco Franco encara és president d'honor de la Diputació de Girona

La CUP presentarà una moció perquè se li retiri el títol

l grup de la CUP a la Diputació de Girona ha denunciat que el dictador Francisco Franco encara és president d'honor de la institució, títol que se li va atorgar fa més de sis dècades. A més, durant l'època franquista, el ple de la Diputació també va donar diferents distincions a sis alts càrrecs del règim, que tampoc s'han revocat. Els diferents honors es van aprovar entre els anys 1944 i 1974. En un comunicat, la CUP ja ha anunciat que presentarà una moció al proper ple per demanar que es retirin totes les distincions. "La validesa d'aquests títols continua vigent 41 anys després de la mort del dictador", critiquen els cupaires. Fins ara, només s'ha revocat la concessió de la medalla d'or al dictador, una proposta que es va aprovar el 2005 amb la unanimitat de tots els grups que aleshores formaven el ple de la Diputació.

Segons recorda la CUP en un comunicat, el 18 de febrer del 1944, el ple de la corporació gironina nomenava el dictador com a "Presidente Honorario de esta Excelentísima Diputación", títol que es va refermar un any després, l'11 de juliol del 1945. Aleshores, el text de l'acord explicitava el "nombramiento de Presidente de Honor de nuestra Corporación a favor del genial Caudillo que rige los destinos de España".

Aquestes distincions se sumaven a les que la Diputació ja havia atorgat al dictador just després de la Guerra Civil. Quan es va acabar el conflicte, el mateix 1939, ja es va condecorar Franco amb la Gran Cruz Laureada de San Fernando "como galardón merecidísimo a su heroico y gigante esfuerzo al frente del Glorioso Ejército vencedor de la barbàrie y la anarquía, amenaçadores en Occidente, en esta segunda Cruzada de reconquista nacional".

A més, el juliol d'aquell mateix any Franco també va ser nomenat fill adoptiu de la província. I el ple del 4 de febrer del 1959 va concedir-li la primera medalla d'or de la província de Girona.

A les condecoracions atorgades al dictador, la Diputació de Girona en va sumar d'altres. Totes, aprovades en ple franquisme. Fins al 1974, com critica la CUP, "diversos càrrecs del règim franquista" rebien la medalla d'or. Entre aquests hi havia militars destacats del règim, com el ministre de l'Aire José Lacalle Larraga (1967), el capità general de Catalunya Alfonso Pérez Viñeta (1971).

Els ministres franquistes Gonzalo Fernández de la Mora i Luis Carrero Blanco van rebre la medalla el 1973. La distinció també es va atorgar a personalitats del règim a la demarcació, com l'expresident de la Diputació i procurador de les corts franquistes, Juan de Llobet Llavari (1967), o el governador civil i cap del movimiento a comarques gironines, Victorino Anguera Sansó (1974).

Moció cupaire al proper ple

El grup de la CUP a la Diputació de Girona critica que, tot i que el ple del 26 de juliol del 2005 va retirar per unanimitat la medalla d'or al dictador, "la institució pública manté vigents la resta de títols i distincions a càrrecs franquistes". Per aquest motiu, els cupaires presentaran una moció al proper ple de junt, on demanaran que s'anul·lin tots els acords que van atorgar les distincions. A més, també es demanarà a les famílies dels guardonats que retornin a la Diputació les medalles d'or que es van entregar als càrrecs del règim franquista.

Per al diputat Lluc Salellas, "la situació és anòmala i una manca de respecte als milers de gironins que van patir la repressió feixista del règim". Per això, Salellas ha reclamat a la resta de partits que facilitin que la moció s'aprovi. D'aquesta manera, subratlla la CUP, "es posarà fi a l'homenatge que les institucions gironines van fer als responsables d'una de les dictadures més cruentes d'Europa del segle XX".