Un recompte fet per voluntaris alerta que a Girona hi ha 60 persones que dormen al carrer

Serveis Social també té detectats 58 sense sostre que dormen en cases ocupades

Un recompte efectuat per un grup de 200 voluntaris ha permès xifrar el nombre de persones que dormen al carrer a Girona. L'actuació, que es va fer dimecres al vespre, conclou que a la ciutat hi ha una seixantena de persones que dormen al ras, la gran majoria homes (57) i un 63% de nacionalitat estrangera.

Els barris que concentren més persones dormint al carrer són Barri Vell, Santa Eugènia i l'Eixample . A banda d'aquests, Serveis Socials té coneixement que hi ha 58 persones sense llar que dormen a cases ocupades i 124 més que s'ubiquen al centre d'acolliment La Sopa, en pisos d'inclusió o en d'altres recursos socials de la ciutat. Per tant, la xifra global de les persones que no tenen llar puja fins a les 242. Aquest recompte s'havia de fer la setmana passada en paral·lel amb d'altres ciutats catalanes però, en el cas de Girona, es va haver d'anular per la pluja. Finalment, el dimecres al vespre un grup de 200 voluntaris van rastrejar els carrers de la ciutat per tal de fer un recompte de les persones sense llar que dormen al ras.

Els voluntaris oferien l'opció voluntària a les persones sense sostre de respondre una enquesta. La regidora de Drets Socials, Sílvia Paneque, ha destacat que aquesta informació permetrà conèixer millor el perfil i les necessitats de les persones sense llar. "És una iniciativa que valorem molt positivament ja que s'han contestat un total de 42 enquestes, el resultat de les quals ja s'està processant", ha explicat.

Distribució per barris i perfils

La distribució i organització del recompte ha aportat dades sobre la localització d'aquestes 60 persones als diferents barris de la ciutat. Després de buidar les dades destaca que el barri on hi ha més persones al carrers és el Barri Vell (14), seguit de Santa Eugènia (13), L'Eixample (12) i Sant Daniel i Torre Gironella (9). A la resta de barris, s'han localitzat menys situacions. Per exemple, quatre a Palau i l'Avellaneda, quatre a la Devesa, una a Montilivi-La Creueta, una a Vistalegre, una persona a Mas Xirgu i una darrera persona a Fontajau. Dels 60, 57 són homes i un 63% són de nacionalitat estrangera.

Altres persones sense llar

A banda d'aquesta xifra, els Serveis Socials també tenen comptabilitzades 58 persones més que no tenen llar i que dormen en pisos o cases ocupats (on només hi van a dormir). A més, hi ha un grup de 124 persones més que viuen o bé a la Sopa o a pisos d'inclusió social o d'altres recursos municipals.

La regidora de Drets Socials ha agraït els voluntaris la tasca que van fer durant el recompte. "Hem d'agrair profundament l'excel·lent feina feta amb la convicció compartida que el sensellarisme ha de trobar solucions urgents a la ciutat", ha valorat. Segons Paneque, el problema s'ha d'afrontar des dels ajuntament i en coordinació amb el suport de la Generalitat.

A més, ha remarcat que les dades que ha fet aflorar aquest recompte encaixen amb les aproximacions fetes pels serveis tècnics. La regidora ha manifestat que cal posar a disposició d'aquestes persones "un circuit de suport de reinserció per superar les dificultats, poder-se establir de manera autònoma i trobar una feina".

Per la seva banda, la directora de la Sopa, Rosa Angelats, ha ressaltat la normalitat amb què es va desenvolupar la iniciativa i ha agraït la participació de les diverses entitats i dels més de 200 voluntaris que van fer possible el recompte.