Figueres concedeix la llicència d'obres per a la rehabilitació del parc de Bombers

El Govern preveu destinar-hi prop d'un milió d'euros

L'Ajuntament de Figueres ha concedit al departament d'Interior la llicència d'obres per a la rehabilitació del parc de Bombers de la ciutat. Uns treballs que, segons el calendari anunciat, començaran després de la temporada d'estiu i es desenvoluparan en dotze fases d'actuació.

El projecte preveu la reforma d'una part de l'edifici per encabir-hi un magatzem, àrees de neteja dels equips i quatre places d'aparcament. També s'ha projectat l'ampliació d'una altra ala de l'edifici per construir-hi diversos espais d'estada per als bombers, així com una aula, un despatx i el punt de control.

El pressupost d'execució material de l'obra s'estima en 825.000 euros. Els bombers, per la seva part, segueixen reclamant unes noves instal·lacions, i no la millora de les actuals perquè són "inoperatives" i "insuficients".

Ampliació:

El projecte de rehabilitació presentat s'emmarca dins del Pla d'adequació dels parcs de bombers per al període 2015-2017 i contempla dotze fases d'actuació. Hi haurà treballs d'adequació a la cotxera actual per introduir-hi un magatzem, zones de neteja dels equips de protecció individuals i un gimnàs. D'altra banda, s'alliberarà espai a l'àrea oest del parc per garantir quatre places d'aparcament "en un espai diàfan i sense altres usos que hi interfereixin". Finalment, es vol ampliar en 285 metres quadrats la part interior de l'edifici per posar oficines i vestidors a la planta baixa, així com dormitoris, cuina i menjador a la primera planta.

El cost de les obres s'estima inicialment en 825.627 euros, en el seu pressupost executiu (809.106 per a l'edificació i 16.521 per a la urbanització de l'interior del pati). L'esbós del pla va enllestir-se a principis d'any, després que el cos de bombers de Figueres i el departament consensuessin les actuacions prioritàries que calia dur a terme. En junt de govern, el consistori figuerenc va donar dilluns llum verda a la llicència d'obres, que recau en el departament d'Interior. El Govern no preveu endegar els treballs fins que acabi la temporada d'incendis.

El cos de bombers ha rebut amb certa fredor l'anunci. Des de fa una dècada, denuncien el mal estat de les instal·lacions del parc en què treballen, un dels més antics de Catalunya. Es queixen que, des dels anys 80, no s'ha escomès cap reforma estructural a l'edifici, situat al carrer compositor Serra. Les instal·lacions "cauen a trossos", segons diuen. Però també alerten del mal estat del material i de la falta de personal. Sense anar més lluny, relaten que recentment a un efectiu se li va desprendre el vidre del casc protector mentre treballava.

Figueres confiava a tenir un nou parc i, fins i tot, l'ajuntament va oferir uns terrenys a tocar de la C-260 a Vilatenim. Finalment, i com a conseqüència de la delicada situació financera de la Generalitat, el Govern va posposar el projecte i es va comprometre únicament a reformar l'actual edifici. Els bombers demanen celeritat en els treballs. "Portem deu anys de marejades de perdius. Mai hem dit que vulguem una reforma o ampliació del parc, sinó que en volem un de nou per estar al nivell dels que hi ha a Europa i en base a l'àrea de població que cobrim", rebla un efectiu. El parc figuerenc és el segon més important de la demarcació gironina.