El Camp de Mart de la Devesa de Girona acollirà el mercat, concerts o les atraccions

El pla especial preveu obrir el parc a la ciutat

El govern ja té a punt el Pla Especial de la Devesa, que s'ha de convertir en el guió per transformar el parc en els propers anys. "Hem de passar del concepte de frontera i perifèria al de nova centralitat", ha manifestat el regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre.

Un dels canvis importants és l'adaptació del Camp de Mart per poder-hi fer "activitats intensives". Malgrat que el pla especial no parla d'usos, Sastre ha explicat que es tracta d'habilitar-lo per acollir en millors condicions algunes activitats que ja es donen al parc, com les atraccions de les fires, el mercat setmanal o concerts.

Què s'hi farà o què no s'hi farà serà una decisió política posterior. El pla també preveu integrar millor el riu Ter i el parc i, per fer-ho, caldrà eliminar alguns plàtans de la zona nord. En total, es traurien 235 dels pràcticament 3.000 plàtans del parc. També hi haurà canvis de mobilitat al passeig de la Devesa i a l'avinguda Ramon Folch.

Ampliació:

El debat sobre com s'ha de transformar la Devesa fa anys que dura. El desembre de 2014 es va aprovar un avanç de pla especial i, durant aquest any i mig, l'ajuntament ha estat incorporant opinions de tècnics i també d'entitats involucrades en el parc. Ara el govern municipal ja té a punt el projecte de Pla Especial que presentarà aquest vespre a la ciutadania en una audiència pública i que també vol compartir amb la resta de grups del plenari. "No es tracta d'un projecte de partit sinó d'un projecte de ciutat", ha dit l'alcaldessa, Marta Madrenas, que remarca que el projecte és un "full de ruta" que ha de marcar les actuacions prioritàries en els propers mandats.

El pla especial és ambiciós i preveu diferents actuacions al parc urbà, que ocupa 30 hectàrees. Entre les actuacions més destacades hi ha l'adequació del Camp de Mart (l'explanada que va des del passeig de la Sardana fins a l'auditori i la fira) per poder-hi acollir "activitats intensives". El regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, remarca que el document no fixa els usos del parc però sí que prepara els diferents espais per poder-ne acollir uns i no altres. Per això, aquesta nova esplanada es vol pavimentar i es vol fer tota la instal·lació elèctrica necessària per tal que pugui acollir concerts, el mercat setmanal o també les atraccions de les Fires de Sant Narcís.

Potenciar la Devesa com un espai de relació amb el riu Ter és un altre dels objectius. Actualment, hi ha un mur que separa el parc del riu. El pla especial preveu substituir-lo per una mota (una espècia de pendent) per tal de convertir la llera del riu en un espai idoni per a fer pícnic, per posar-hi algun bar o terrassa o jocs infantils. Per tal de fer més permeables els dos espais, caldrà treure alguns dels plàtans situats a la zona nord del parc. Alguns d'ells es podrien aprofitar perquè a la zona del Camp de Mart es calcula que caldrà plantar-ne 150 més per marcar el perímetre de la nova esplanada.

Caldrà eliminar 235 arbres

Un dels debats que s'havien produït en els darrers temps era sobre si calia o no talar arbres a la Devesa. Durant aquests mesos, s'ha fet un estudi arbre a arbre per determinar-ne el seu estat de salut. Al parc hi ha gairebé 3.000 plàtans que poden arribar als 40 metres d'alçada. Segons ha explicat Sastre, en la part considerada com a 'Devesa històrica' no caldrà fer pràcticament cap tala, llevat d'algun esponjament puntual. "És una actuació de gestió, molt conservadora i gens contundent", ha remarcat.

On sí s'actuarà amb més intensitat és a la zona de ribera on alguns plàtans hauran d'anar fora per fer més permeable l'espai. Tanmateix, el regidor ha explicat que en aquesta zona s'aprofitarà per plantar espècies més idònies per aquest hàbitat, com feixes o verns. En total, el projecte del pla especial preveu eliminar 235 arbres.

Canvis en la mobilitat

Una altra de les voluntats del projecte és que el parc tingui "una nova centralitat" i que no sigui un element perifèric al què costa accedir-hi. Per això, es preveuen alguns canvis en la mobilitat més pròxima. Per una banda, s'eliminarien els dos carrils de circulació del passeig de la Devesa per tal de fer l'accés al parc des de la zona de la Sala de Ball. "Es convertiria en una zona de preparc", ha explicat Sastre. Es permetrà el pas només als veïns. Per altra banda, el regidor també ha explicat que volen fer més petita la rotonda de l'avinguda Ramon Folch per tal que, novament, sigui més fàcil accedir al parc des d'aquest punt de la ciutat.

El regidor també ha deixat clar que no es podrà aparcar a la Devesa. De fet, ja està en marxa l'obra per convertir el vial perimetral –que fins ara s'usava d'aparcament- en una zona per a vianants. Una de les preocupacions, per tant, serà la de buscar aparcament per a l'Auditori i la Fira de Girona. Per això, volen arranjar l'aparcament que hi ha a la rotonda d'accés a l'Auditori –que ara és de terra- per poder disposar d'una zona d'estacionament en condicions.

El projecte també preveu que es facin alguns passos elevats entre les illes d'arbres per tal que els ciutadans hi puguin passejar. A futur, també es projecta una nova passera que uneixi el parc amb el barri de Fontajau.

Calendari d'obres

El pla especial es podria haver aprovat per junta de govern però CiU ha volgut dur-lo al ple per sumar les aportacions de la resta de grups i fer-ne un debat públic. La previsió del consistori és que tota la tramitació estigui completada el primer semestre de 2017, quan ja hauria d'estar aprovat definitivament i comptaria també amb el vistiplau d'Urbanisme. A partir de llavors, caldrà anar redactant un a un cada projecte executiu. L'equip de govern vol aconseguir finançament d'altres administracions per a alguns dels projectes. Per exemple, per millorar l'encaix del riu i del parc ja ha fet una sol·licitud de fons Feder a la Unió Europea.

El regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, ha destacat que les actuacions prioritàries seran l'adequació de l'aparcament de terra a tocar de l'Auditori i també la intervenció al Camp de Mart. Per la seva banda, l'alcaldessa, Marta Madrenas, ha deixat clar que durant tot aquest període de tramitació administrativa es poden anar fent intervencions sempre que es disposi de pressupost i sempre "seguint la filosofia del pla especial".