La majoria dels veïns desallotjats per l'esfondrament a Olot d'un edifici ja han tornat a casa

L'Ajuntament preveu que la resta d'afectats ho puguin fer en breu en funció de com evolucionin els treballs d'enderroc

La majoria dels 21 veïns d'Olot que van haver de ser desallotjats arran de l'esfondrament del sostre d'un habitatge al barri vell ja han pogut tornar a casa aquest cap de setmana. Han estat sis setmanes d'espera, pendents de l'evolució dels treballs d'enderroc, i un anunci frustrat de retorn.

L'Ajuntament tenia previst que ho poguessin fer el 13 de maig passat però finalment es va ajornar per motius de seguretat. Ara només queda el retorn d'una part dels afectats que viuen en carrers propers. La previsió és que puguin també tornar a casa en breu, segons informa el consistori. El desallotjatment va tenir elloc el 10 d'abril passat després que uns veïns alertessin aquell mateix dia de l'esfondrament del teulat d'un edifici situat a la confluència dels carrers Lliberada Ferrarons i Bonaire d'Olot que estava deshabitat.

Ampliació:

L'Ajuntament ha informat aquest matí que un cop retirat bona part del material resultant de l'enderroc de l'edifici, situat a la cantonada dels carrers Bonaire i Lliberada Ferrarons, s'han col·locat tanques de protecció al seu perímetres i també s'ha pogut reobrir el pas de vianants a aquest últim carrer. Això ha permès que els veïns dels edificis situats al carrer Lliberada Ferrarons ja hagin pogut tornar a casa aquest cap de setmana.

Pel que fa als residents dels immobles desallotjats situats al carrer Bonaire i Alta Maduixa podran fer-ho en breu, en funció de les obres d’enderroc que es continuen fent a l’edifici.

En declaracions aquest matí, l'alcalde de la ciutat, Josep Maria Corominas, feia un balanç positiu d'aquest retorn de bona part dels veïns tot i que admetia que s'ha trigat més del que es preveia inicialment. Ara bé, també ha subratllat un cop més que el més important era garantir la seguretat i que aquesta era una obra "complexa", entre altres coses perquè es tracta d'un carrer estret que ha obligat a fer una part important de l'enderroc a mà.

Aquest dilluns hi havia una retroexcavadora treballant a la finca de l'habitatge enderrocat i enretirant la runa. A la vista quedaven les diferent estances de l'edifici que estava deshabitat en el moment en què una part del sostre es va esfondrar.

Queden sis veïns per poder tornar

Segons xifres de l'Ajuntament, actualment queden sis veïns que encara no han pogut tornar a casa. Són els que viuen al carrer Bonaire i Alta Maduixa i que queden just a tocar a l'edifici que s'està enderrocant. També hi ha el cas de veïns a qui ja se'ls ha deixat tornar a casa des d'aquest cap de setmana però que han preferit esperar-se uns dies més i acabar de tenir la casa ben acondicionada per tornar-hi a entrar.

Un informe sobre l'estat dels habitatges al barri

L'Ajuntament d'Olot està pendent dels resultats d'un informe tècnic que ha de servir per avaluar l'estat amb què es troben els habitatges del barri vell i evitar possibles ensurts en un futur. L'alcalde ha explicat que refer els edificis en més mal estat és una feina que hauran d'assumir els seus propietaris però que el consistori es compromet a treballar per "portar vida" a la zona. "No podem enderrocar tot el barri vell; només amb enderrocs i places continuarem tenint un problema", ha dit Corominas. I ha afegit que s'està treballant per obrir un espai en aquesta part de la ciutat que podran utilitzar persones emprenedores.

Precisament l'esfondrament de l'habitatge el 10 d'abril passat va comportar la mobilització de veïns de la zona que reclamaven a l'Ajuntament un pla integral amb urgència perquè se senten "abandonats". Fa uns dies, van fer una manifestació per exigir actuacions i han obert un procés de debat que acabarà amb un document amb les mesures més urgents en matèria d'habitatge, comerç i sensibilització. La idea és presentar-lo al consistori un cop el tinguin enllestit.