L'hospital de Palamós anul·la sis operacions i reprograma visites de 212 pacients per la vaga

Els facultatius no descarten convocar una aturada indefinida

Nova jornada de protesta dels metges de l'hospital de Palamós. Tot i que admeten que després de la primera aturada de quatre hores del 17 de març han apropat posicions amb la direcció, Metges de Catalunya considera que les millores encara són insuficients. El delegat del sindicat a l'hospital de Palamós, Josep Antoni Duran, ha explicat que "el gran punt de desacord" està relacionat amb l'organització i la remuneració de les guàrdies dels facultatius.

"No entenem per què l'hospital retribueix la guàrdia aplicant el preu del conveni i no a preu d'hora ordinària, com fixen diverses sentències del Tribunal Suprem", ha explicat Duran. Una altra de les escletxes que els separen de la direcció és l'exoneració de fer guàrdies localitzables per als metges de més de 50 anys. "Sí esta exonerats els que fan guàrdies amb presència física i no els són localitzats, això fa que un professional de 60 anys hagi de venir corrent a les quatre de la matinada si el truquen, no té sentit", ha afirmat el delegat sindical.

El director assistencial de l'hospital de Palamós, Xavier Pérez, ha detallat que han arribat a acords en els punts relacionats amb l transport sanitari urgent i la formació i ha assegurat que estan treballant per "intentar solucionar els problemes de les guàrdies". Segons Pérez, la direcció està d'acord en fer una millora organitzativa, sobretot en les àrees més conflictives com cirurgia, pediatria o traumatologia. "Des del punt de vista retributiu, fer canvis és més complicat però que no podem fer cap millora econòmica en relació al conveni", ha afirmat.

Mentre no arribin a acords, Metges de Catalunya ressalta que no continuarà amb les mobilitzacions i no descarta que es pugui arribar a convocar una aturada que duri més d'un dia o, fins i tot, una vaga indefinida. Una trentena de facultatius s'han concentrat, aquest dijous durant la jornada de protesta, davant l'Ajuntament de Palamós, on han llegit el manifest de protesta contra "la medicina 'low cost'".

Ball de xifres

La direcció de l'hospital de Palamós xifra en seguiment de la vaga en un 16%. Segons Pérez, només han secundat la protesta 21 dels 128 facultatius que treballaven avui. La plantilla total és de 170. El director assistencial ha exposat que en alguns serveis ni tan sols s'ha notat la vaga, com ara a l'hospital de dia, a radiologia, laboratori, traumatologia o otorinolaringologia. En canvi, els serveis més afectats han estat cirurgia i medicina interna. Metges de Catalunya assegura que el seguiment ha estat de 55% als "grans serveis" de l'hospital.