Absolt el policia local acusat de no evitar un suicidi a la presó de Girona

La sentencia conclou que l'home es va treure la vida de "manera voluntària i sense la intervenció de ningú més"

La Secció Tercera de l'Audiència de Girona ha absolt el policia local acusat d'homicidi imprudent per no haver evitat que un detingut, al que custodiava, es pengés a la cel·la utilitzant la seva pròpia camisa. El tribunal entén que els fets que s'han declarat provats "no són ni podrien ser de cap manera" constitutius d'un delicte d'homicidi imprudent i considera que "l'únic subjecte actiu del fet" va ser el mateix detingut. Per tant, segons recull la sentència, es va tractar d'un suïcidi perquè l'home es va treure la vida "de manera voluntària i sense la intervenció de ningú més".

La prova fonamental sobre la que s'argumenta la sentència és la gravació de les càmeres de seguretat de la comissaria. La sentència recull que, tal i com va declarar el processat, el detingut va entrar a la cel·la tranquil i sense cap actitud que fes sospitar que es volia treure la vida. "El detingut no havia mostrat cap símptoma de nerviosisme o de malaltia", afirma el tribunal. Tal com estableix el protocol, l'home va entrar a la garjola sense cinturó i també se li va demanar que es tragués els cordons (el detingut va optar per treure's les sabates).

L'agent sí que va veure el primer intent de suïcidi

A les 3.07 de la matinada, l'home va treure's la camisa, la va penjar dels barrots i se la va embolicar al coll "en un intent de penjar-se i acabar amb la seva vida". Durant el judici, el passat 28 d'abril, l'agent va assegurar que no es va adonar d'aquesta acció i fins i tot va demanar disculpes al·legant que el color de la camisa era igual al dels barrots. Una afirmació que la sentència contradiu.

En base a la gravació de les tres càmeres de seguretat, el jutge sosté que "no hi ha cap dubte" que el processat va veure des de dos o tres metres de distància com el detingut es lligava la camisa al voltant del coll i es penjava dels barrots. Aquesta acció va durar uns 20 segons i, segons afirma el tribunal, l'agent va estar parlant amb el detingut i va fer que "desistís" i es deslligués la camisa que tenia al voltant del coll.

El tribunal creu que l'actitud del processat just després de l'incident també demostra que va veure els fets. Després del primer intent de suïcidi, l'agent va estar vigilant el detingut i va passar per davant la cel·la fins a tres vegades en només 15 minuts. El protocol estableix que, si els detinguts estan tranquils, cal passar per davant de la cel·la cada 35 o 45 minuts per evitar que s'alterin. Quan va veure que "aparentment dormia", va pujar al pis de dalt per seguir amb la seva rutina. Va ser llavors quan es va suïcidar.

Les acusacions particulars demanaven 4 anys de presó i 6 anys d'inhabilitació per a l'agent i també que pagués una indemnització de més de 200.000 euros a la família. El fiscal no acusava i la defensa també demanava l'absolució. La sentència es pot recórrer al Tribunal Suprem.