Interior proposa a la fiscalia més contundència contra els conductors reincidents

Vol que siguin detinguts

El Departament d'Interior va enviar pels volts de Setmana Santa una proposta a la fiscalia general de l'Estat (concretament al fiscal coordinador de Seguretat Viària) perquè modifiqui els protocols de detenció de conductors beguts o drogats.

La directora del Servei Català del Trànsit, Eugènia Doménech, ha explicat que la proposta preveu que es pugui detenir els conductors amb alcoholèmies penals (més de 0,60 mg/l), que tinguin antecedents al volant o bé que hagin protagonitzat algun incident important. "Caldrà valorar les circumstàncies de cada cas, el criteri seria dels agents", ha remarcat Doménech.

Aquesta és una instrucció que serviria tant a Mossos d'Esquadra com a policies locals i es convertiria en una nova eina per perseguir els conductors reincidents. Fins ara, és molt complicat que un mosso pugui detenir una persona que dóna una alcoholèmia penal i, sovint, queden lliures a l'espera del judici ràpid. Els agents només poden detenir un conductor borratxo si és estranger o sense domicili conegut, ja que sinó hi hauria problemes per poder-los citar al jutjat. Per això, segons explica Doménech, les úniques eines que tenen els agents per evitar que un conductor borratxo continuï al volant són la immobilització del vehicle o que un conductor substitut es faci càrrec del cotxe del denunciat.

"El que es pretén és evitar que una persona que no pot conduir posi en risc la vida dels demés", ha manifestat Doménech, que insisteix que sempre caldria que "les circumstàncies estiguessin justificades" abans de detenir qualsevol conductor begut o drogat.

Responsabilitat per escrit del conductor substitut

Interior ha fet una altra proposta a la fiscalia per tal de d'incloure més mesures de control per evitar que els conductors beguts tornin a agafar el cotxe. Segons ha explicat Doménech, es tracta de fer signar un compromís escrit als conductors substituts que van a recollir el vehicle de la persona que ha donat positiu en el control d'alcoholèmia. Fins ara, aquesta advertència es fa oralment i la voluntat de la Generalitat és fer un pas més i comunicar-li per escrit que pot ser "coautor" dels delictes que pugui fer el conductor begut si torna a agafar el cotxe. De moment, Interior no ha rebut cap resposta a cap de les dues peticions.

Aquestes són mesures que el Departament d'Interior ha fet arribar a la fiscalia per revisar els protocols després de l'accident de Fornells de la Selva on va perdre la una jove de 25 anys. El conductor que va xocar frontalment contra el seu vehicle havia estat aturat aquella mateixa tarda del 29 de gener i va donar positiu en el control d'alcoholèmia, superant els 0,60 mg/l. La policia li va immobilitzar el vehicle però un conegut seu es va fer càrrec del cotxe i se'l va endur. Poca estona més tard, l'infractor (que anava begut i sense carnet) tornava a conduir en direcció cap a Girona. A l'entrada de la ciutat per la C-65 va ser quan va causar l'accident mortal.

Conveni amb l'Ajuntament de Girona

Doménech ha estat aquest dimecres a Girona per signar un conveni marc amb l'ajuntament i actualitzar l'acord que ja té vigent amb el consistori. L'objectiu del conveni és reforçar la col·laboració per poder fer més controls de velocitat i de drogues i per incloure un nou servei d'atenció a les víctimes de trànsit. La primera tinenta d'alcalde i regidora de Seguretat, Sílvia Paneque, ha explicat que l'accidentalitat a dins del terme urbà ha pujat un 14% durant el 2015 i que aquest repunt també es manté durant el primer trimestre de l'any.

Per això, el consistori es planteja fer més controls sobretot als punts on detecten que hi ha més sinistralitat, com és el vial del Güell després de la posada en servei del nou accés de l'AP-7 a Girona Oest.