Baixa l'ocupació hotelera i el nombre de visitants en el darrer 'Girona, Temps de Flors'

Les pernoctacions van arribar al 85% i van passar per la ciutat 51.718 persones menys que el 2015

L'Ajuntament de Girona creu que els 193.000 visitants aproximats que es calcula que hi va haver en el Temps de Flors d'enguany és una xifra "correcta" perquè és "la que pot assumir la ciutat", malgrat en l'edició de l'any passat es calcula hi van passar 244.200 persones.

Ho ha dit l'alcaldessa, Marta Madrenas, durant el balanç d'aquesta 61 edició. "No ens hem d'obsessionar amb les xifres perquè la capacitat hotelera i hostalera és la que és i no cal que anem més enllà", ha afirmat aquest dimecres. Entre les dades positives d'aquesta edició, destaquen els més de 15.000 menús temàtics servits i una ocupació hotelera del 84,59%.

Aquesta última dada és lleugerament inferior a l'any passat, que va ser del 88%, i el sector ho atribueix a la pluja. Malgrat tot, l'Ajuntament ha fet un balanç positiu subratllant que el mal temps no ha evitat que els visitants acudissin a aquesta cita anual.

Entre les activitats que han crescut amb nombre de públic respecte l'any anterior destaquen les visites guiades –se n'han organitzat 15 més que l'any anterior- o les visites al Museu d'Història –un 37% més-. Per contra, s'ha reduït quasi a la meitat el nombre de visitants a les 'open-night' que permetien visitar els muntatges fins a les dotze de la nit. S'ha passat dels 4.735 visitants de l'any passat als 2.479 enguany.

Ampliació:

La pluja no va aconseguir espantar els visitants de Temps de Flors malgrat fou la protagonista i possible culpable de la reducció del nombre de persones respecte anteriors edicions. En aquesta 61a edició, que es va fer del 7 al 15 de maig, es van poder veure 179 muntatges florals repartits en 134 espais emblemàtics de la ciutat. Els organitzadors fan una valoració positiva d'aquesta darrera edició. Aquest dimecres, l'Ajuntament ha donat a conèixer algunes dades que així ho demostren.

En l'àmbit hoteler, el sector calcula que es va arribar a una ocupació del 84,59% incloent totes les categories d'allotjaments. La xifra és lleugerament inferior a l'any passat, que va ser del 88%, i s'explica sobretot per la pluja. Les anul·lacions que hi van haver, però, es van suplir amb les reserves d'última hora.

A nivell de restauració, es van servir més de 15.000 menús temàtics, fet que, segon l'Associació d'Hostaleria, Turisme i Restauració de Girona, demostra la bona acollida de la iniciativa. La regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana, ha explicat que el mal temps va afectar sobretot els establiments amb terrassa a l'exterior mentre que els que tenien espais coberts van treballar més que d'altres anys.

La iniciativa 'Flors de Nit', promoguda per la Federació Catalana d'Associacioins d'Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM), va tenir una bona acollida amb un total de 3.821 unitats (entre tapes, sopars, dolços, còctels) servides, un 15% més que l'any passat.

Pel que fa als comerciants, des del Girona Centre Eix Comercial afirmen que s'han mantingut les vendes respecte l'any passat i que s'ha comptat amb la mateixa participació al concurs d'aparadors (la 12a edició) amb un total de 160 comerços.

Les 'open-nigh' perden quasi la meitat de públic

Una de les iniciatives que ha perdut més visitants respecte l'any passat han estat les 'open-night', que permetien visitar la majoria de muntatges fins a les 12 de la nit. Aquest any la resposta del públic ha sigut més tèbia amb un total de 2.479 visites, una xifra que contrasta amb les 4.735 que hi va haver l'any passat. Això representa una caiguda del 47,64%.

El trenet també ha tingut menys usuaris respecte l'edició passada, concretament un 1,6% menys. La pluja dels dies 8 i 9 de maig va fer reduir considerablement l'ús d'aquest transport. Tot i això, durant el segon cap de setmana de Temps de Flors hi va haver més usuaris que l'any anterior i això ha fet que la davallada del servei no hagi sigut tan gran.

I entre les dades positives, destaquen les visites guiades que han tingut una bona acceptació i se n'han organitzat quinze més que l'any passat, de 203 s'ha passat a 218. Pel que fa a les visites a museus, destaca també l'increment de públic al Museu d'Història de la ciutat amb un 37% més de visitants respecte l'any passat (de les 52.000 visites s'ha passat enguany a les 193.482). Cal dir que aquesta xifra inclou les visites a la Carbonera, a l'exposició temporal i al refugi antiaeri.

Els espais que han tingut més afluència de públic han estat el Teatre Municipal (l'entrada), la Carbonera, l'església de Sant Lluc, el Museu d'Història, l'església de Sant Nicolau, Banys Àrabs, Les Sarraïnes, Museu d'Art (pati), Sant Pere de Galligants i la Casa Pastors.

Més visites als webs

Els webs informatius també han registrat un augment de visites respecte l'any passat. Així, el portal de Temps de Flors ha tingut prop d'un 24% més de consultes mentre que el web de turisme de la ciutat ha estat de més del 60%.

Pel que fa a l'Oficina de Turisme de la Rambla, la xifra de visitants s'ha mantingut similar a la de l'any passat. A nivell de consultes, només hi ha hagut un augment del 0,55% (33 enquestes més que el 2015 que van ser 5.947. D’altra banda, un total de 16.741 persones han passat a sol·licitar informació al Punt de Benvinguda Girona-Gironès, amb un augment de les enquestes del 46,75% respecte del 2015.

Més de 193.000 visitants

L'Ajuntament ha afinat la xifra de visitants en aquesta 61 edició. Si diumenge es parlava d'uns 200.000 visitants, aquest dimecres han donat la xifra exacte de 193.482 persones, essent el diumenge 15 de maig el de major afluencia coincidint amb el bon temps. Destaca també les 35.704 persones que van visitar la ciutat l'últim dia del festival, el triple que l'any passat.

Pel que fa a la procedència del visitant, enguany ha augmentat el públic català i el d'altres comunitats autònomes. França ha estat el país estranger amb més visitants seguit amb més distància per països com Regne Unit, Països Baixos, Alemanya i EUA que no arriben al 10% del total de visitants.

Una altra dada destacada és que quatre de cada deu assistents van decidir veure el Temps de Flors entre setmana, una tendència que s'ha vist en les últimes edicions. Així per exemple, el dimarts 12 de maig es van superar els 22.000 visitants.

Agraïment a la paciència ciutadana

L'alcaldessa de Girona ha volgut fer un agraïment als veïns de la ciutat que més pateixen la gran afluència de Temps de Flors, tot destacant la seva "comprensió i generositat" perquè, al seu entendre, han entès que es tracta d'un esdeveniment que només passa un cop a l'any. Madrenas també ha reivindicat que el festival és molt més que un esdeveniment turístic, "és una gran oportunitat per a la ciutat i per als professionals, per mostrar el seu talent i els seus treballs artístics”, ha dit.

Pel que fa al volum de públic, Marta Madrenas ha reconegut que la ciutat viu moments "de pressió" pel gran volum de visitants però ha descartat que hi hagi problemes de seguretat. En aquest sentit, ha aportat la dada que enguany s'han reduït un 15% els furts respecte l'edició passada. De 42 el 2015 enguany se n'han comptabilitzat 35.