Una família d'Olot amb 7 fills viu en un pis amb rates i un sostre que pot caure

La PAH Garrotxa denuncia que estan en una situació límit

La PAH Garrotxa ha reclamat a l'Ajuntament d'Olot un habitatge urgent per a un matrimoni amb set fills que viu en un pis al barri vell. Des de fa 15 anys que hi resideixen i paguen un lloguer de 250 euros al mes.

L'estat de l'habitatge ha empitjorat tant en els últims mesos que temen que els pugui "caure el sostre a sobre". També denuncien que viuen en condicions insalubres: les parets estan plenes d'humitats, la instal·lació elèctrica s'espatlla quan plou i les rates passen pels forats de la paret i se'ls mengen la roba.

La Nyuma, mare de la família i l'única que aporta ingressos com a netejadora, ha explicat aquest divendres que el que més l'angoixa és que els seus fills puguin caure malalts i que només demanen un pis de lloguer on poder viure amb dignitat i amb un lloguer proporcional als 800 euros que cobra al mes. Fa quatre anys que esperen un pis de protecció oficial.
 

 
"No poden continuar vivint aquí ni un dia més", afirmava en Josep Casado, un dels membres de la PAH Garrotxa que aquest divendres han volgut denunciar la situació que viu aquesta família. Entre els seus membres que s'han concentrat, hi havia la Nyuma Tunkara, la mare dels set fills i originària de Gàmbia que porta més de 20 anys residint a Olot. Ha explicat que paguen un lloguer de 250 euros per aquest pis al carrer del Carme d'uns 60 metres quadrats (2 habitacions) on hi viuen des de fa 15 anys. La situació en els últims mesos, però, s'ha deteriorat molt fins al punt que tem que els fills es posin malalts. El més petit té 3 anys i el més gran, 19.


Entre les principals deficiències de l'habitatge, hi ha les humitats, l'entrada de l'aigua quan plou, una instal·lació elèctrica antiga que deixa de funcionar amb l'entrada d'aigua i una part del sostre que s'ha començat a deformar i que els fa por que pugui cedir en qualsevol moment. També tenen rates que passen pels forats de les parets i se'ls mengen la roba. Segons ha explicat la PAH Garrotxa, els tècnics de l'Ajuntament i el Consorci d'Acció Social de la Garrotxa han reconegut que el pis no reuneix les condicions perquè hi visqui ningú. "El millor seria que tot el bloc anés a terra i es refés de nou però el propietari ens diu que no pot assumir cap reforma", detalla Casado, que afegeix que la resta de pisos del mateix edifici estan en una situació similar.

Reclamen a l'Ajuntament un habitatge el més aviat possible. Fa dos mesos que l'Oficina d'Habitatge de la ciutat els va trobar un possible pis però a última hora van haver-lo de lliurar a una família que passaven per una situació més urgent. Des de llavors es queixen que no han tingut més notícies. Des de la plataforma, recorden que l'Ajuntament amb l'ajut de la Generalitat ha comprat recentment 28 pisos nous a Sant Miquel que aniran destinats a lloguer social. "No cal que els arreglin tots de cop, amb un ja n'hi ha prou per a ells", subratllava aquest divendres Casado.

Amb aquests pisos adquirits alerten que no n'hi haurà prou per poder fer front a l'emergència habitacional que hi ha a la ciutat i asseguren que actualment treballen amb 40 casos de famílies que necessiten un habitatge.