Girona no permet la celebració de la gran festa de l'escoltisme pel Temps de Flors

Els quatre agrupaments de la ciutat es veuen obligats a canviar la data

L'Ajuntament de Girona ha negat el permís als quatre agrupaments escolta i guia de Girona (l'AEiG Joan Pons, l'AEiG Vista Alegre, l'AEiG Pare Claret i l'AEiG Sant Narcís) per a la celebració del "M'escoltes" durant el Temps de Flors, una jornada plena d'activitats i que serveix per ensenyar la feina que es fa a Girona des del moviment escolta.

Per tal de desenvolupar la jornada, els agrupaments necessitaven fer ús de l'espai públic (dues places) i també material com ara un equip de so i una tarima que demanaven els cedís el consistori. Amb tot, també havien reclamat una paret d'obra per a fer-hi un mural. Tot i haver-ho demanat amb un mes d’antelació, aquests permisos els han estat denegats al·legant que "és Temps de Flors", sense tenir en compte que en anteriors edicions del "M'escoltes" ja s'havia celebrat coincidint amb la mostra floral. Finalment, l'Ajuntament de Girona tampoc ha acceptat la sol·licitud per a fer una cercavila lúdica amenitzada per grups de percussió amb un important arrelament a la ciutat.

Des dels agrupaments també fan autocrítica i expliquen que, a diferència d'altres anys que havien demanat permís amb dos mesos d'antel·lació, enguany ho han fet amb un. "Tot i això, ens hem sentit poc inclosos en aquest model cultural sobredimensionat, on activitats sense retribució econòmica tangible com el "M'escoltes" -entre d'altres- no són compatibles amb Temps de Flors, ni tampoc hem tingut el recolzament que ens hagués agradat tenir per part de l'Ajuntament", apunten.

Per a tot això, han decidit traslladar la festa al proper 18 de juny en el cas d'obtenir els permisos pertinents. Finalment, aquest diari s'ha posat en contacte amb l'Ajuntament de Girona per conèixer la seva versió dels fets però no hem rebut cap resposta al llarg del dia.

Crítica al model cultural

El "M'escoltes" és una trobada dels quatre caus de Girona on també treballen i intenten trobar solucions a les mancances que consideren que té la ciutat. Alguns dels temes treballats han estat la mobilitat i barreres arquitectòniques, la gestió d'espais naturals com la Devesa, l'urbanisme i l’ús de l'espai públic, entre d'altres.

Aquest any la temàtica del "M'escoltes" era "La cultura que voldríem: plural, pública, popular i de qualitat". Com a entitats dinamitzadores, creuen que la ciutat té un dèficit respecte a la cultura popular i autogestionada ja que, la majoria d'ofertes, acaben esdevenint festivals privats o macro atraccions turístiques. Aquest fet pot derivar, segons els agrupaments gironins, a uns preus que la majoria de la població no es pot permetre mai o gaire sovint, a una oferta poc inclusiva i a una sobreexplotació dels recursos com a ciutat.