El Palamós Terra de Mar comptarà amb embarcacions clàssiques i tradicionals

Es podrà navegar amb elles durant dissabte i diumenge

Durant tot aquest cap de setmana 14 i 15 de maig, Palamós obrirà al públic la desena edició aquest reconegut festival marítim que té lloc al port de la vila i on es concentren tot un seguit d’activitats relacionades directament amb el mar, la seva cultura, el seu patrimoni, la gastronomia i les tradicions.

L’activitat tindrà lloc al port de Palamós i amb motiu d’aquesta 10a edició s’oferirà a tot el públic participant a poder navegar amb embarcacions clàssiques i tradicionals.

Serà concretament amb quatre embarcacions que durant tot el dia (dissabte i diumenge) realitzaran navegacions, de trenta minuts i amb una capacitat de prop de 130 persones en total a cada sortida, mitjançant les quals s’oferirà la possibilitat al públic participant de conèixer l’experiència de la navegació amb diverses tipologies de vaixell.

Entre les embarcacions participants d’aquestes navegacions es destaca el vaixell centenari de vela llatina El Rafael, amb base al port de Palamós. Es tracta d’un dels grans llaguts de la mediterrània, amb 14 metres d’eslora, construït el 1915 a les Balears originalment per a la pesca d'arrossegament en parella i dedicat des de fa vint anys a les excursions a vela pel litoral.

També ho faran les goletes palamosines Pepa Bandera de 24 metres d’eslora i dos pals, i la Jolie Biche, construïda l’any 1956 i actualment aparellada amb vela cangrea; així com el Corsari Negre, aquesta darrera de 23 metres d’eslora i dos pals i amb base al port de l’Estartit.


En aquests batejos de mar també cal afegir-hi i principalment per als més menuts, la navegació amb embarcacions de vela lleugera mitjançant els vaixells “Raquero” del Club de Vela Palamós, o bé la possibilitat de provar les sensacions de navegar amb la força dels rems amb els caiacs de l’empresa Kayaking Costa Brava.

Visites als vaixells atracats al port

El Palamós Terra de Mar també oferirà la possibilitat de visitar els vaixells participants atracats al port, entre els quals es destaquen el remolcador Punta Mayor, de 60 metres d’eslora, propietat de la Direcció General de la Marina Mercant i dedicat a tasques de rescat.

També la flota d’embarcacions de pesca del port palamosí que participen en l’activitat turística de la Pescaturisme. A bord d’aquestes barques es podran escoltar les explicacions dels seus patrons i conèixer el vaixell per dins.

A banda el port també comptarà amb la presència del vaixell Ciutat Badalona. El públic del Palamós Terra de Mar podrà pujar a bord i conèixer de primera mà aquest veler, aparellat de quetx, de 24 metres d’eslora i dos pals construït l’any 1929 amb la funció de cabotatge que va realitzar durant molts anys pel Bàltic i també per les Antilles. També es podrà pujar al Sant Ramon, un quillat de fusta de 15m construït el 1904 per a la pesca d'arrossegament en parella i actualment vaixell escola. O bé el bergantí Sirius Dog Star, de dos pals i 31 metres d’eslora, un altre destacat veler que també serà visitable durant tot el cap de setmana del 14 i 15 de maig.

Al Palamós Terra de Mar 2016 també hi participarà el vaixell Notre Dame de Consolation, embarcació de la pesca de sardinal de 10m d’eslora construït el 1912 a la Catalunya Nord i declarat Monument Històric a França.

Una àmplia oferta d’activitats

A banda dels vaixells, els visitants del festival tindran l’oportunitat de participar i visitar els tallers mariners, la mostra de productes del mar, assistir a l’exhibició de curses de llanxes d’època, provar els jocs mariners per a la mainada, visitar el Museu de la Pesca, seguir les competicions de vela i les de llagut de rem, tastar la cuina marinera, gaudir de les diverses propostes d’animació infantil i jocs tradicionals, o dels concerts i música, entre altres.

Per tal de poder fer qualsevol d’aquestes activitats l’organització posarà a disposició dels visitants la polsera de col·laborador del Palamós Terra de Mar, que al preu de 2 € donarà la possibilitat, durant tot el cap de setmana, de poder participar en totes les propostes incloses al programa. El Terra de Mar comptarà també amb un mercat d’artesans que s’ubicarà al port pesquer de Palamós, i els comerciants de la vila decoraran amb elements mariners les seves botigues distribuïdes per les zones comercials del municipi.