Els animalistes d'Olot volen que el ple municipal es 'mulli' sobre el correbou abans de la consulta

Corominas reconeix que la moció l'"incomoda"

Els animalistes estan decidits a conèixer l'opinió dels representants polítics de la ciutat d'Olot sobre la continuïtat del correbou. Ja han entrat una moció en contra d'aquesta tradició de les festes del Tura i podria debatre's al ple municipal de la setmana que ve.

La idea és que els regidors de totes les forces polítiques "es mullin" abans que se celebri la consulta, prevista de l'1 al 7 de juny. En el text de la moció, recorden que l'any 2004 la ciutat ja es va declarar antitaurina i amiga dels animals i demanen que s'elimini del llistat de municipis on se celebren les festes tradicionals amb bous.

L'alcalde, Josep Maria Corominas, reconeix que la iniciativa l'"incomoda" però que estan en el seu dret de presentar la moció. L'equip de govern (CiU-PSC) encara no ha decidit si donarà llibertat de vot als seus regidors.

Ampliació:

La moció forma part de la campanya 'Olot sense correbous' que impulsa la Fundació Fauna i 39 entitats i partits polítics més per conscienciar a la ciutadania que el correbou de les festes del Tura és una "activitat anacrònica" i que "no és pròpia del segle XXI". Ho ha explicat aquest dijous el president de la Fundació Fauna, David Serramitjana, tot recordant que la ciutat ja es va declarar per ple ciutat amiga dels animals i antitaurina l'any 2004.

Consideren que la consulta popular que l'Ajuntament organitzarà de l'1 al 7 de juny és innecessària. "No entenem que s'hagi de fer una consulta sobre això perquè ja no hi hauria d'haver espectacles taurins a la ciutat", ha assenyalat Serramitjana. Però com que l'equip de govern ja està ultimant els preparatius per convocar-la, els animalistes han cregut oportú que els ciutadans puguin conèixer l'opinió dels polítics que els representen al consistori abans que que se celebri.

L'alcalde de la ciutat, Josep Maria Corominas, ha dit que encara no coneix el text de la moció perquè tot just avui s'han assabentat que s'havia entrat i ha admès que l'"incomoda" perquè entén que ja hi ha un procés obert per als ciutadans. Ara bé, també ha afegit que els animalistes estan en el seu dret de presentar-la. En els pròxims dies l'equip de govern, format per CiU i PSC, haurà de decidir si es dóna llibertat de vot als regidors.

El text de la moció

La moció es va entrar al registre de l'Ajuntament fa dos dies i demana el suport a la campanya 'Olot sense correbou'. En el text, es diu que els ciutadans tenen el dret de saber l'opinió dels polítics sobre el correbou i recorda que la llei de protecció animal de la Generalitat diu que els animals els animals són éssers vius dotats de sensibilitat física i psíquica i que ningú no ha de provocar sofriments o maltractament als animals o causar-los estats d'ansietat o por". A més a més, defensa que cal segur avançant en els drets dels animals per "evitar-los patiment inútil, i encara menys per diversió".

Per altra banda, la moció demana dues coses més, a banda del suport a la campanya contrària al correbou. En primer lloc que, en cas que guanyi el Sí a la consulta, és a dir que els olotins decideixin que no s'ha continuar amb aquesta tradició, reclamen el compromís de l'Ajuntament perquè organitzi a incloure al programa de festes del Tura una activitat especial alternativa al correbou per al jovent que permeti "molta més diversió i sense maltractar animals". I en segon lloc, que es faci arribar l'acord del ple al Parlament sol·licitant que modifiqui l'annex de la Llei 34/2010 de l’1 d’octubre, de regulació de les festes tradicionals amb bous, per tal d'eliminar la localitat de Olot de la llista actualitzada dels municipis on se celebren festes tradicionals amb bous.

Cal recordar que la consulta, prevista de l'1 al 7 de juny, tindrà la següent pregunta: 'Olot ha de deixar d'organitzar els correbous?'. Per votar a la consulta, caldrà estar empadronat a Olot abans de l'1 de març de 2016 i tenir més de 16 anys. Només es podrà votar per internet a través de la pàgina web de l’Ajuntament d'Olot. Caldrà identificar-se amb el DNI i amb la contrasenya que cada persona rebrà a casa. La tramesa postal es realitzarà durant aquest mes de maig.

Fa uns dies, l'Ajuntament va anunciar que s'incorporava també una segona pregunta sobre la futura variant -"Consideres la variant d'Olot una obra urgent i prioritària?"-. En tots dos casos, les possibles respostes seran 'sí', 'no' o en blanc.