Bassa destaca el treball de la Fundació Tutelar del Ripollès amb les persones incapacitades

La consellera visita el nou espai polivalent de la fundació a Ripoll

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha destacat la funció protectora de les entitats com la Fundació Tutelar del Ripollès que treballen amb persones legalment incapacitades, bàsicament amb discapacitat intel·lectual, malalties mentals o deteriorament cognitiu per motius d'edat. La consellera ha visitat el nou espai polivalent de la fundació a Ripoll, que donarà servei a la comarca i al nord d'Osona.

A diferència d'altres comunitats autònomes, a Catalunya la tutela de les persones incapacitades es va adjudicar a entitats privades controlades i finançades per l'administració. "El mateix Estatut d'Autonomia preveu que tothom té dret a rebre una tutela adequada en cas d'absència de familiars", ha destacat Bassa, que ha agraït la "implicació de tot l'equip" de l'entitat del Ripollès. El servei de tutela és un servei social especialitzat, previst a la cartera de serveis socials, que s'activa arran d'una decisió judicial quan l'entorn familiar de la persona afectada és inexistent, no se'n pot encarregar o el jutge determina que és inconvenient que se'n faci càrrec.

La consellera ha volgut agrair la implicació de tot l'equip. "Sé que el vostre treball té un retorn multiplicat perquè hi ha molts àmbits on comproveu com, amb l'ajuda adequada, les persones milloren molt la seva situació i aquest és sense dubte el millor premi", ha valorat. Segons Bassa, el treball d'aquests professionals ajuda a fer la vida "més fàcil i més feliç a un col·lectiu especialment vulnerable i que necessita protecció".

La titular del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha visitat aquesta tarda el nou espai polivalent de la fundació a la carretera de Barcelona de Ripoll acompanyada per l'alcalde Jordi Munell i el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús. Les instal·lacions donaran servei a usuaris del Ripollès i el nord d'Osona i permetran realitzar visites de seguiment, fomentar l'autonomia personal i millorar la qualitat de vida de les persones ateses i les seves famílies.

Bassa també ha instat a anar deixant enrere el terme "incapacitació" perquè el considera "obsolet i incompatible amb l'esperit i la lletra de la Convenció de les Nacions Unides" sobre els drets de les persones amb discapacitat. "Hem de passar del concepte incapacitació que comporta una substitució en la presa de decisions, a un model més d'acord amb els drets humans fonamentat en la protecció i els serveis de suport a la presa de decisions", ha conclòs.