La Generalitat i la Sareb posen punt i final a la polèmica del bloc ocupat de Salt

L'acord permetrà posar en lloguer social els 30 pisos de l'edifici

El Departament de Governació (d'on depèn Habitatge) i la Sareb han signat aquest migdia la cessió de l'edifici, fins fa pocs dies ocupat per l'autoanomenada PAH Girona-Salt. El conveni estableix que l'entitat cedeix els 30 pisos a l'Agència de l'Habitatge de Catalunya (AHC) perquè es destinin íntegrament a lloguer social. L'usdefruit dels diferents immobles s'ha fixat per un termini de sis anys.

L'acord s'ha signat a Barcelona. Per part de la Sareb, qui l'ha rubricat ha estat el director de Responsabilitat Social Corporativa de l'entitat, José Gaspar González Palenzuela. Per part del Govern, han pres part a la signatura la consellera de Governació, Meritxell Borràs; el director de l'AHC, Jaume Font, i el secretari d'Habitatge, Carles Sala.

L'acord suposa una segona addenda al conveni de cessió de 600 habitatges que la Sareb va rubricar amb l'AHC el juny del 2014. Un any més tard, amb la primera addenda, aquest xifra es va ampliar fins als 900 immobles. Ara, doncs, amb la cessió del bloc Salt, la suma arriba fins als 930.

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha definit aquesta cessió com a "rellevant", en una referència implícita a la situació que ha viscut el bloc del carrer Doctor Castany (on hi ha hagut dues ocupacions). La consellera, a més, ha destacat la importància "de trobar vies d'entesa amb els bancs" que permetin "reduir el número d'habitatges buits i poder-los destinar a famílies vulnerables".

A dia d'avui, amb la cessió del bloc Salt, la Generalitat ja ha gestiona 1.860 pisos en mans d'entitats financeres o de la Sareb. Tots han estat cessions voluntàries, una línia que la consellera Meritxell Borràs s'ha compromès a seguir incrementant. Aquests habitatges es destinen a lloguer social, per a aquelles famílies que es trobin en risc d'exclusió social (i a qui s'atén a través de la Mesa d'emergències de la Generalitat o dels ajuntaments).

Les famílies que ocupaven, reallotjades

La cessió del bloc Salt arriba pocs dies després que la Generalitat i l'Ajuntament trobessin una solució per a les famílies que ocupaven l'edifici des de feia mesos. Aquest era el segon cop que l'immoble s'ocupava, i la imminència d'un desallotjament judicial pesava damunt les famílies.

Els contractes de lloguer, que van permetre trobar una solució als afectats, es van signar el 25 d'abril. En total, es van atorgar onze pisos a dotze famílies (perquè una d'elles el comparteix), amb uns lloguers mensuals que s'estenen entre els 5 i els 135 euros. Tots els habitatges són a Salt mateix. Dos formen part d'una promoció de l'Incasòl. La resta, els ha comprat la Generalitat a través del dret de tempteig i retracte en processos d'execució hipotecaris.

Durant aquella signatura, Generalitat i Ajuntament ja van anunciar que estaven treballant perquè la Sareb cedís el bloc del carrer Doctor Castany per destinar-lo a lloguer social. De fet, aquest compromís també és el que va permetre que l'autoanomenada PAH Girona-Salt s'avingués a deixar lliure l'edifici.

Ara, dues setmanes després, aquell compromís de les administracions ja és una realitat. Després de la signatura del conveni, el bloc Salt ja es podrà destinar –ara sí- a lloguer social.