Un total de 200 alumnes de Palamós visiten els claustre del Mas del Vent

Les visites són fruit d'un conveni entre el consistori i els propietaris

Un total de 200 alumnes de P-5 i 2on de les quatre escoles de primària de Palamós (Baix Empordà) han visitat el claustre del Mas del Vent.

Aquestes visites guiades s’han dut a terme durant el passat mes d’abril i han permès donar a conèixer a aquests joves alumnes els diferents elements que es poden trobar en aquesta finca, com el mas i la torre de defensa d’origen medieval, catalogats com a Béns Culturals d’Interès Nacional, així com el mateix claustre.

Aquesta activitat ha estat guiada per una empresa especialitzada que ha aportat el monitoratge de la visita que és coordinada pels tècnics de patrimoni de l’Ajuntament de Palamós i, en nom de la propietat, per la plataforma cultural i artística Focus Engelhorn.

Precisament aquestes visites formen part del conveni de col·laboració que van signar a finals de l’any passat l’Ajuntament baixempordanès i la propietat de la finca, mitjançant el qual es van establir el règim de visites públiques al claustre i el seu entorn.

A banda de les visites per als escolars de Palamós aquest acord també inclou la proposta de visites per als centres que imparteixen el Batxillerat Artístic d’arreu de Catalunya per tal que els seus estudiants puguin conèixer el claustre. Aquesta modalitat és previst activar-la a partir del proper curs.

Dins l’oferta de visites gratuïtes que inclou el document del conveni també és prevista la possibilitat de programar durant l’any jornades dedicades a les entitats i associacions de Palamós, amb les quals ja s’han dut a terme algunes visites.   

Visites obertes al públic en general

La diversistat del programa visites també inclou les adreçades al públic en general. En aquest sentit durant aquest any 2016 s’han programat un  total de quatre visites, concretament els dissabtes 12 de març, 2 d’abril, 1 d’octubre i 5 de novembre, en horari de 12 a 13.30 h.

Les dues visites guiades organitzades durant aquesta primavera van esgotar totes les places i actualment ja són obertes les inscripcions per a les dues visites restants programades a la tardor.

Aquesta oferta de visites estan programades per a grups de mínim 8 persones i d’un màxim de 25 persones adultes més 10 menors, amb un preu de 20 € per persona i de 10 € per als menors de 16 anys. Els tiquets es venen al Museu de la Pesca de Palamós (moll pesquer de Palamós).

La visita al Mas del Vent permet conèixer la història del claustre romànic, del propi mas i de la torre de defensa (declarats Bé Cultural d’Interès Nacional) així com el marc de la finca on s’ubiquen. L’itinerari guiat conclou amb un tastet de vi, oli i de productes de temporada que són cultivats i elaborats per Brugarol en diferents finques de Palamós entre elles el Mas del Vent.

L’itinerari guiat es basa en el guionatge de l’empresa Àgora, especialitzada en continguts de les visites guiades de centres de referència de Catalunya, i els seus continguts s’han elaborat per a poder fer en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès.

La recaptació econòmica neta que generen aquestes visites públiques al claustre, i una vegada deduïdes totes les despeses que comporta la visita, inclosa l’assegurança, queda a disposició de l’Ajuntament de Palamós o de l’entitat sense ànim de lucre que determini, amb finalitat social, sanitària, educativa o cultural del municipi.