El Portalbau portarà Pablo Milanés, Rafael Amargo, Quimi Portet i Rozalén a l'Escala

El festival dedica un cicle de conferències a la crisi dels refugiats i programa activitats que mariden vi i música

El festival Portalblau portarà a diversos escenaris de l'Escala a Pablo Milanés, Rafael Amargo, Quimi Portet i Rozalén, entre d'altres. El festival arriba a la novena edició i estrena nova direcció, a càrrec de Fran Arnau, amb la vocació de fer un pas més enllà de la Mediterrània i sumar noves mars i procedències.

El Portalblau es farà del 15 de juliol al 7 d'agost i compta amb una dotzena de concerts i activitats. La cita programa un cicle de conferències sobre la crisi dels refugiats a Europa i convida veus com Òscar Camps (català de l'any), el novel·lista grec Petros Màrkaris i el filòsof i eurodiputat Josep Maria Terricabras.

A més, maridarà música i vi amb les actuacions de Les Anxovetes i Lídia Pujol. La cita estrena un nou escenari: l'àgora grega d'Empúries.

Ampliació:

El Portalblau va néixer fa vuit anys amb la vocació de portar fins a l'Escala, porta d'entrada de grecs i romans segles enrere, músiques de la Mediterrània. Ara, amb el canvi de direcció, el festival fa un salt endavant i aposta per portar músics "d'altres mars" i també per presentar artistes de gèneres diversos que estiguin triomfant i s'estiguin convertint en nous referents musicals.

En aquest marc encaixen dos dels noms destacats del festival. Per una banda, el músic cubà Pablo Milanés que, als seus 73 anys, portarà alguns dels seus temes més coneguts fins a l'Escala. Concretament, actuarà en un nou escenari que estrenarà el festival. Es tracta de l'àgora grega de les ruïnes d'Empúries, que s'ha restaurant i que s'inaugurarà al juny. Per al concert del músic cubà hi haurà capacitat per a 720 persones.

En el nou objectiu d'apostar per nous referents del panorama musical, el Portalblau programa Rozalén, que actuarà per primer cop a les comarques gironines. "Ho està omplint tot i vent molts discs, que això en el panorama actual és molt important", destaca el director. La jove artista manxega actuarà també a l'àgora grega però, en aquest cas, l'aforament és de 900 persones perquè el concert serà a peu dret.

Amargo, donant suport al Portalblau

Altres noms destacats del cartell són Quimi Portet o Rafael Amargo, que actuaran a l'escenari de la Mar d'en Manassa. El bailaor granadí ha volgut donar suport al festival i ha assistit a la roda de premsa que s'ha fet aquest dijous al Museu d'Empúries per presentar l'edició d'enguany. Segons ha remarcat, li encanta actuar a Catalunya on creu que hi ha un veritable amor i respecte pel flamenc. Amargo serà tot l'estiu actuant al teatre de la Latina de Madrid i només aturarà les actuacions per venir el 6 d'agost a l'Escala.

Ell mateix ha descrit l'espectacle que farà i ha destacat que serà una actuació "íntima" de dansa i música –sense dramatúrgia- i on repassarà tots els 'pals' flamencs. "El més important és que la gent acabi dempeus i se'n vagi contenta cap a casa", ha manifestat.

Producció pròpia del festival

A la Mar d'en Manassa també es podrà veure una producció pròpia del festival. El cantautor escalenc Josep Tero presentarà el seu nou treball i l'espectacle 'Kavafis en concert', amb la participació d'una de les primeres veus de la cançó protesta de Grècia, Maria Farantouri i de Marina Rossell.

Conferències i cicles de música i vi

L'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, ha destacat que el Portalblau és "quelcom més que música" i ha reivindicat que el festival també dedica un espai a reflexionar sobre conflictes a la Mediterrània i que escull escenaris que vinculen la història del municipi (com és l'Alfolí de la Sal) amb episodis d'èpoques passades que han tingut com a protagonistes el municipi de l'Escala.

Enguany, el festival vol dedicar un espai de reflexió al conflicte dels refugiats i convida tres veus de nivell per opinar al respecte. Per una banda, Òscar Camps, escollit com a Català de l'Any pel seu projecte al capdavant de l'ONG Open Arms; l'escriptor, guionista i dramaturg grec Petros Màrkaris i l'eurodiputat i filòleg Josep Maria Terricabras.

El programa musical es completa amb un cicle dedicat al vi i a la música, batejat com a 'DO RE VI', que comptarà amb les actuacions de Lídia Pujol i les havaneres de Les Anxovetes. Les dues actuacions es maridaran amb vins de la DO Empordà escollits per l'enòloga Marta Arenas. Aquestes actuacions es faran a l'Alfolí de la Sal.

L'alcalde, Víctor Puga, ha destacat que estan fent un esforç per implicar comerciants del poble en la difusió de l'esdeveniment i destaca que el Portalblau és un motor econòmic del municipi. En aquest sentit, s'han tancat acords de col·laboració amb associacions i establiments perquè s'impliquin en la promoció i, a canvi, puguin oferir descomptes a socis i clients.