'No sóc un lladre, sóc un gigoló'

Declaren a l'Audiència de Girona els sis acusats d'assaltar 26 cases

El suposat líder del grup criminal especialitzat en cometre robatoris silenciosos a les comarques gironins ha assegurat que "mai" ha assaltat cap casa ni ha ordenat a ningú que ho fes.

L'acusat Fatjon Lugja, àlies Mario de Rocco, s'ha negat a respondre les preguntes del fiscal i només ha contestat als advocats defensors. Durant la seva declaració, ha justificat que els Mossos d'Esquadra li trobessin objectes robats a les cases assaltes i ha exposat que tot el que tenia ho comprava de segona mà a un marroquí, anomenat Mohamed.

"Els Mossos saben perfectament que ell m'ho portava en cotxe i jo li comprava", ha dit. Aquest dijous declaren a l'Audiència de Girona els sis acusats de formar part d'una banda que va cometre 26 robatoris a cases de la demarcació. S'enfronten a penes de fins a 13 anys i 4 mesos de presó.

Ampliació:

Els sis acusats de formar part d'un grup criminal que cometia robatoris silenciosos a les comarques gironines han declarat aquest dijous a l'Audiència de Girona. Tots han negat les acusacions i han dit que ni han entrat a robar a cases fent servir un trepant per forçar la porta mentre els inquilins dormien ni han rebut ordres de cap suposat líder per cometre els assalts.

El primer a declarar ha estat el suposat líder de la banda, Fatjon Lugja, àlies Mario de Rocco. El processat s'ha negat a respondre les preguntes del fiscal i només ha contestat als advocats de la defensa. El processat ha assegurat que entre el mes de juny del 2012 i el març del 2013 vivia amb un altre dels acusats, Alfred Hasa, en un pis a Llagostera. En aquell moment no tenia feina estable però treballava sense contracte com a vigilant a diversos locals o en el sector de la construcció.

Lugja ha negat ser el cervell d'un grup criminal ni haver acumulat riqueses al seu país d'origen gràcies als robatoris. "Els Porsche m'agraden tots, però no en tinc cap, només tinc una camisa, un parell de pantalons i un parell de sabates", ha respost al seu advocat, Joan Pere Zapata, quan li ha preguntat si tenia múltiples propietats a Albània.

Els Mossos d'Esquadra van intervenir a Lugja un paquet que volia enviar a Albània. A dins, hi havia objectes robats a les cases assaltades. L'acusat ha explicat que tots els objectes sostrets que la policia li va trobar els havia comprat a una tercera persona, un home d'origen marroquí que es diu Mohamed. Segons ha relatat al judici, aquest home li portava els objectes en un cotxe i ell els comprava de segona mà. A més, ha assegurat que els Mossos d'Esquadra ho sabien. "Una vegada em va dir que havia escapat pels pèls de la policia", ha exposat.

No era lladre, era gigoló

El segon en declarar ha estat Alfred Hasa. L'home ha negat, també, haver participat en cap dels 26 robatoris que, segons les acusacions, va cometre la banda. Tot i que a l'amagatall que els Mossos d'Esquadra van descobrir en una zona boscosa propera a la C-31 hi havia objectes que es feien servir per entrar a les cases i hi havia restes d'ADN de Hasa, l'acusat ha assegurat al seu advocat, Carles Monguilod, que "no els havia vist mai". Hasa vivia amb Lugja i admet que potser eren coses que tenien per casa i que en algun moment les podia haver tocat.

El tercer acusat que està empresonat és Eduart Prenga. Segons les acusacions també vivia amb els altres dos a Llagostera però tant ell, com la resta de processats ho han negat. A més, el seu advocat, Joaquim Bech de Careda, ha aportat com a prova el passaport de Prenga per demostrar que durant els mesos que es van perpetrar els robatoris ni tan sols era al país. Aquest acusat ha estat l'únic que ha respost a les preguntes del fiscal.

Per justificar les quantitats de diners que havia pogut enviar a casa, Prenga ha assegurat que guanyava entre 1.500 i 2.000 euros al mes fent de gigoló, però no robant. "La policia s'equivoca perquè jo no estava aquí, i si jo no estic aquí és impossible que hagi robat", ha exposat l'acusat.

Els conductors no sabien res

Els altres tres processats són, segons fiscalia i acusacions, els que feien de conductors i duien els altres tres acusats fins a les cases que havien marcat com a objectius per entrar a robar. Els tres (Roman Mhoyan, Iulian Andrei Laba i Georghe Mihasca) han reconegut que en algun moment van portar Ludja i Hasa en cotxe a canvi de diners. Els havien portat a prostíbuls, a l'estació de busos o els deixaven als punts que els indicaven. "Em semblava estrany, però no preguntava res", han explicat Laba i Mihasca a preguntes del seu advocat, Sergio Noguero.

Amb Mhoyan (defensat pel despatx de Benet Salellas) la relació era una mica més estreta perquè Ludja i Hasa vivien, com a rellogats, al pis que ell tenia a Llagostera. Segons ha relatat, els va conèixer a través d'un amic que treballa a un locutori perquè ell tenia problemes econòmics i volia rellogar el pis per no perdre els dos mesos de fiança que havia pagat. Al principi, li van donar 1.100 euros per avançat però al cap d'un parell de mesos van començar els problemes perquè van deixar de pagar el lloguer i les factures. Mhoyan apunta que en diverses ocasions els va anar a veure al pis i els va acompanyar a locutoris o a un club amb l'objectiu d'aconseguir que li paguessin els diners que li devien.

13 anys i 4 mesos de presó

El judici, que va començar dilluns a l'Audiència de Girona, s'allargarà fins demà, amb les conclusions i els informes. Després, quedarà vist per a sentència. El fiscal, Víctor Pillado, demana per al líder de la banda és Fatjon Lugja, àlies Mario de Rocco, 13 anys i 4 mesos de presó, la pena més alta, perquè li atribueix la participació directa en 23 dels casos. Per a Alfred Hasa demana 12 anys i mig per 16 dels robatoris. Per a Eduard Prenga sol·licita 12 anys i 6 mesos per set dels cops.

Els transportistes s'enfronten a penes de 10 anys i 6 mesos de presó per catorze robatoris (Ramon Mhoyan), 6 anys i mig per quatre robatoris (Iulian Andrei Laba) i 7 anys de presó per a Gheorghie Mihasca per tres dels assalts.