Xics Gastronòmic, una nova proposta entorn l'educació gastronòmica als infants

Tindrà lloc del 21 de maig al 5 de juny a Platja d'Aro

L'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro ha presentat avui la primera edició de Xics Gastronòmic · Quinzena Gastronòmica Infantil que tindrà lloc del 21 de maig al 5 de juny 2016, configurada per una triple proposta: tallers d’alimentació a les escoles de primària i a l’Institut de secundària del municipi, campanya gastronòmica de menús infantils a 30 restaurants, i un festival d’activitats -xerrades i tallers sobre alimentació, propostes esportives i familiars- amb una festa de cloenda a l’entorn d’un showcooking.

Els objectius de la campanya són la difusió entre infants i famílies de la importància dels aliments en relació amb la salut en general per prevenir l’obesitat i altres malalties, i alhora donar valor al menjar de qualitat (nutritiu, pròxim i casolà) que ajuda a prevenir la desaparició de tradicions alimentàries locals, i a lluitar contra la falta d’interès general per la nutrició i per les conseqüències de les nostres opcions alimentàries.

Xics Gastronòmic està organitzat per ARO impulsa (regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro), amb el suport i assessorament de la Fundació Alícia, la col·laboració de l’Aula Gastronòmica de l’Empordà, la Cuina de l’Empordanet i el Grup Costa Brava Centre; amb la direcció de Fantastic Orange Tree.

Tallers d’alimentació a càrrec de la Fundació Alícia

Un cuiner i un dietista-nutricionista de la Fundació Alícia, realitzaran del 24 al 26 de maig diversos tallers a l’escoles de primària Els Estanys, Fanals d’Aro i Vall d’Aro de Castell-Platja d’Aro i Pedralta de Santa Cristina d’Aro; i a l’Institut Ridaura de Castell d’Aro.

A les escoles s’hi faran tallers participatius sobre la importància d’uns bons hàbits alimentaris i tots aquells aspectes que envolten l’alimentació, que són claus per una bona salut; al voltant i a l’interior de la piràmide Alícia, un inflable instal·lat al pati de cadascun dels centres.

A l’institut s’hi fa un taller participatiu per explicar les bases per dur a terme una dieta equilibrada, els grups d’aliments, la proporció dels àpats durant el dia, i també una demostració culinària per confeccionar entrepans equilibrats; i els alumnes podran crear els seus propis entrepans saludables.

Campanya gastronòmica

Per fomentar hàbits saludables en l’alimentació infantil i per potenciar el municipi com a Destinació de Turisme Familiar (DTF) durant tota la quinzena el menú infantil, la cuina saludable i els productes de proximitat esdevenen protagonistes. Un conjunt de 30 restaurants ofereixen un menú infantil de 10 euros per a nenes i nens de fins a 12 anys als seus establiments, amb la possibilitat que puguin incorporar-lo a partir d’aquest moment a la seva carta habitual.

Establiments participants: Adagio, Alexandra, Càmping Vall d’Aro, Can Cristus (Hotel Bell Repòs), Can Feliu, Can Poldo (Hotel Costa Brava), Channel, Club Nàutic Port d’Aro, Cosmo Beach (Cosmopolita Hotel&Boutique), Don Quijote, El Café del Port, El Dilema, El Racó de l’Epi, El Refugi de Can Toni, El Salmó, Forat 19, Friends, La Dolce Vita, La Calma, La Churraskita, La Pizza Baviera, La Tisana, Llevant, Magenta (Hotel Planamar), Marcel Cerdan, Mesón El Asador, Pizzeria El Racó, Pizzeria La Riera, Pizzeria Sant Lluis i Sa Cova (Hotel NM Suites).

Simultàniament des de Xics Gastronòmic s’ha impulsat la Guia per restauradors sobre alimentació infantil elaborada per la Fundació Alícia. Un document que recull trucs i recomanacions pràctiques perquè qualsevol restaurador pugui adaptar la seva oferta gastronòmica i crear menús infantils equilibrats, fàcils, assequibles i divertits. També s’ha elaborat una Guia d’alimentació infantil, en format carta de menú, orientada als infants, que té com a eix central la piràmide dels aliments i dissenyada per treballar en família els seus continguts, i que es distribuirà a les escoles i als restaurants col·laboradors.

Per promocionar les jornades s’ha organitzat un concurs a Instagram, on es pot guanyar un menú infantil a un dels restaurants col·laboradors. Cal compartir imatges amb el hashtag #menuxics sobre gastronomia infantil saludable (per exemple, preparant el menú setmanal, anant a comprar al mercat amb els pares, menjant fruita, etc.). Entre les 50 fotos amb més likes es farà un sorteig online per determinar els 30 guanyadors, que obtenen com a premi un menú infantil a un dels establiments participants.

Festival d’activitats

La Quinzena Gastronòmica no és només un esdeveniment dins l’àmbit de la restauració, també es vol fer especial incidència en altres àmbits relacionats com són de la salut, l’educació o l’esport. Per això diverses activitats que es programaven al municipi, conjuntament amb noves propostes s’han integrat per configurar un programa d’activitats amb xerrades sobre alimentació, tallers de cuina, passejada en bicicleta o visites familiars.

Darrerament, s’ha dissenyat una cloenda de gran format a la Plaça del Mil·lenari, el dissabte 4 de juny amb diversos showcookings a càrrec de l’Aula Gastronòmica de l’Empordà amb la participació de cuiners del col·lectiu gastronòmic de La Cuina de l’Empordanet i que tindrà com a convidat especial al jove Lukas, un dels concursant s de programa televisiu MasterChef Junior. També s’instal·larà un circuit de televisió perquè el públic pugui seguir les classes, així com una zona de bar i mercat amb parades de productors locals i de proximitat. L’acte finalitzarà amb l’actuació infantil de la companyia La Bleda.