La Bisbal oferirà el primer cicle formatiu especialitzat en terrisseria de tot Catalunya

Els alumnes aprendran coneixements bàsics de ceràmica

La Bisbal d'Empordà oferirà el primer cicle formatiu especialitzat en terrisseria de tot Catalunya. Les classes, que començaran aquest proper curs 2016-2017, es faran en tres espais diferents: a l'institut del municipi, als tallers de diferents empreses i a l'aula que s'habilitarà al Terracotta Museu. A més, els impulsors d'aquest cicle formatiu de grau mitjà volen que els estudiants puguin fer les pràctiques de terrissaire a l'estranger (en països com Itàlia o França, on també hi ha tradició). El període de preinscripcions s'obrirà aquesta primera quinzena de maig i des de l'Ajuntament i el Departament d'Ensenyament confien que en aquesta primera edició s'hi inscriguin ja entre vuit i deu alumnes.
El primer cicle formatiu especialitzat en terrisseria de tot Catalunya és fruit d'un acord a quatre mans. L'impulsen l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà, el Departament d'Ensenyament, l'associació de Ceramistes i el Terracotta Museu. Els estudis s'iniciaran, en una primera fase pilot, aquest proper curs 2016-2017.

Les preinscripcions s'obriran aquesta primera quinzena de maig i, de moment, no hi ha un topall de places. S'espera, això sí, que s'hi inscriguin entre vuit i deu alumnes (que són els necessaris per poder posar en marxa el cicle d'FP). Els estudis, un cop acabats, permetran obtenir el títol de tècnic en arts plàstiques i disseny en terrisseria.

Entre d'altres, els alumnes estudiaran dibuix tècnic, anglès, història de l'art i la ceràmica, informàtica i tecnologia de la ceràmica. El gruix important, però, seran els tallers centrats en terrisseria (de fet, s'ha previst dedicar-hi fins a 759 hores).

Tres aules diferents i pràctiques a l'estranger

El nou cicle formatiu de grau mitjà s'impartirà en tres espais diferents: a les aules de l'institut de la Bisbal, als tallers de diferents empreses que formen part de l'associació i a l'aula-taller que s'habilitarà al Terracotta Museu de la ceràmica. De fet, aquí serà on els alumnes s'iniciaran en els coneixements bàsics de l'art del terrissaire, per continuar el seu aprenentatge com a aprenents en diferents empreses.

Els impulsors del nou cicle també treballen amb l'objectiu que els alumnes facin pràctiques a l'estranger. La intenció és que puguin anar a França o a Itàlia a completar els seus estudis.

Durant la presentació del nou cicle, l'alcalde de la Bisbal, Lluís Sais, ha recordat que el municipi té una llarga tradició ceramista i terrissaire. I ha destacat que, precisament, aquest nou cicle formatiu contribuirà a enfortir-la. "Estem posant la llavor, tant des del punt de vista públic com privat, per donar una empenta important al sector, ajudar-lo a fer una revifada i fer que continuï més vigent que mai", ha subratllat.