Un jutjat anul·la la multa de 100.000 € que Girona va imposar al Banc Popular per tenir pisos buits

És la primera sentència coneguda que tomba una iniciativa municipal d'aquestes característiques

L'Ajuntament de Girona no podrà cobrar la multa imposada al Banc Popular per tenir vuit pisos buits durant més de dos anys en un edifici de la carretera Barcelona. Aquesta va ser la primera sanció que va enviar el consistori a un banc, després d'aprovar al gener del 2014 una moció on es comprometia a multar entitats i grans empreses que no cedissin habitatges buits per destinar-los a lloguer social. El compromís era destinar els diners de les multes a polítiques sobre habitatge.

Després de diversos requeriments, l'ajuntament va enviar una primera sanció al Banc Popular el 3 de desembre de 2014 per un import de 43.200 euros i, mesos més tard, es va fer un segon requeriment que pujava a 51.200 euros perquè no s'havia pagat la primera multa. El banc va recórrer les sancions als tribunals però, tot i això, va fer un ingrés superior als 100.000 euros (també havia d'abonar els interessos de demora) per pagar les multes. Els serveis jurídics de l'ajuntament van advertir que aquests diners no es podien tocar fins que es resolgués el recurs.

Finalment, la jutgessa ha donat la raó al banc. En una sentència de gener de 2016, estima íntegrament el recurs presentat pel Banc Popular i anul·la la sanció. Concretament, reconeix que el banc no era propietari dels pisos per un termini superior als dos anys. Segons apareix a la resolució, el banc acredita que va adquirir els immobles el 19 d'abril de 2013 i la sanció els va arribar al desembre de l'any següent. Per tant, no havien passat encara dos anys sinó un any i vuit mesos.

A més, la jutgessa qüestiona el decret d'alcaldia de 22 de setembre de 2014 que declarava els pisos com a habitatges permanentment desocupats. La sentència considera que, tenint en compte la situació del mercat immobiliari, el termini de deu dies que es va donar al banc per o bé ocupar els pisos o bé cedir-lo per a habitatge social si volia evitar la sanció era massa curt. A més, la jutgessa condemna l'ajuntament a pagar un màxim de 1.000 euros de les despeses judicials.

L'alcaldessa lamenta la decisió

L'alcadessa de Girona, Marta Madrenas, va explicar aquesta situació en la cimera que es va fer dimarts al Palau de la Generalitat en defensa de la llei d'emergència social, suspesa pel TC. Segons Madrenas, aquesta és la primera sentència que tomba una multa d'un ajuntament a un banc i, per tant, la situació va preocupar la resta d'alcaldes i representants del món local que hi havia a la reunió.

Madrenas ha lamentat que la justícia posi pals a les rodes als consistoris que tiren endavant mesures per poder disposar de més habitatge social. "Ens estan impedint implementar polítiques socials, la prioritat per a nosaltres són les persones i facilitar-los habitatge i la justícia ens veta", ha lamentat.

L'alcaldessa ha assenyalat que aquesta decisió no aturarà els esforços del consistori però que sí els obliga a repensar el fonament jurídic de les properes sancions i buscar "solucions més imaginatives". De fet, Girona té oberts cinc expedients més contra 'la Caixa', Caixa Catalunya, la Sareb i dues immobiliàries vinculades a aquests bancs i, segons Madrenas, les tramitacions seguiran el seu curs. En aquests casos, però, encara no s'ha imposat cap multa. "No defallirem en la voluntat de trobar altres fórmules diferents per aconseguir l'objectiu de tenir més habitatges socials", ha remarcat.