Liciten les obres d'ampliació del servei d'urgències del Trueta per valor de més de 3,7 MEUR

Els treballs s'allargaran uns dos anys i permetran passar dels 9 boxos actuals a 23

Aquest dimecres han sortit a licitació pública les obres d'ampliació del servei d'urgències de l'Hospital Josep Trueta per un import de gairebé 3,73 MEUR. El termini de presentació de les ofertes acaba el 30 de maig. Aquests treballs permetran ampliar la superfície del servei, passant dels 1.200 metres quadrats que hi ha actualment fins a 2.300 metres quadrats. Aquesta ampliació és una de les millores més reivindicades en els darrers anys. El servei es va posar en funcionament fa 33 anys i només s'han fet dues reformes. Actualment disposa de 9 boxos amb capacitat per a 13 pacients. Un cop acabades les obres, hi haurà un total de 23 boxos (8 dels quals es poden convertir en dobles si és necessari), 14 punts d'observació monitorada i 4 punts d'atenció per als pacients crítics. L'ampliació també permetrà disposar de 5 consultes específiques per als pacients menys greus, 8 butaques i una zona de traumatologia amb 5 punts d’atenció i dues àrees de triatge.

Aquestes obres suposaran una important millora per als més de 70 professionals que treballen al servei i per als usuaris. Cada dia acudeixen al centre uns 200 pacients, que sumen uns 73.000 al cap de l'any. El 30% dels pacients atesos vénen derivats d'altres hospitals o centres d’atenció primària de la Regió Sanitària de Girona, que arriben al Trueta per ser el centre de referència de la Regió Sanitària de Girona. Quasi el 20% dels pacients atesos, acaba ingressant al Trueta.

Es calcula que cada dos anys, tots els ciutadans de Girona passen en algun moment o altre pel servei d’urgències, bé sigui com a usuaris, bé sigui com a acompanyants.

Uns treballs que es faran per fases

Els treballs d'ampliació del servei d’urgències podrien començar a finals d'any. , Es preveu que s'allarguin durant dos anys, temps durant el qual s'haurà de fer compatible l'assistència als pacients amb les obres.
Per aquest motiu, els treballs es planificaran per fases. La primera fase començarà per l'adequació dels espais alliberats amb el trasllat del Laboratori Clínic Territorial al Parc Hospitalari Martí i Julià que va començar la setmana passada. Quan aquesta fase estigui acabada, s'hi traslladarà l’activitat, per tal de deixar lliure l’espai que ocupa avui dia el Servei d’Urgències. D'aquesta manera es podrà adequar aquesta zona i completar així les altres dues fases de les obres.

L'Institut Català de la Salut recorda que aquestes obres de millora podran ser una realitat gràcies al trasllat del Laboratori Clínic Territorial de l’ICS Girona al Parc Hospitalari Martí i Julià. Aquest canvi d’ubicació ha permès alliberar els espais que hi ha just al costat del Servei d’Urgències. A més, s'ha reservat una zona d'uns 250 metres quadrats, que també és reforma i es modernitza, per mantenir un laboratori que atengui les peticions d'analítiques tant del propi servei d'urgències com les relacionades amb pacients ingressats.