Uns lladres especialistes en esquivar la policia i no ser detectats

Segueix el judici contra els sis suposats lladres silenciosos

Els Mossos d'Esquadra han assegurat que els sis acusats de formar part d'un grup criminal especialitzat en robatoris silenciosos a cases de les comarques gironines eren "grans especialistes" en perpetrar aquest tipus d'assalt i en esquivar la policia.

Durant la segona jornada del judici que es fa a l'Audiència de Girona han declarat el agents d'investigació que han detallat que van començar a fer seguiments als líders de la banda perquè sospitaven que podien estar darrere l'increment de robatoris en els quals els lladres entraven quan els inquilins dormien, fent un forat a la porta amb un trepant i passant un filferro per obrir l'accés.

Els mossos també han apuntat que durant el temps que els van seguir van comprovar que quan els suposats lladres no eren al país, els robatoris paraven en sec.

Ampliació:

Lladres especialitzats, tant en entrar a les cases fent servir un trepant com en esquivar la policia. Els investigadors dels Mossos d'Esquadra que van fer seguiment dels sospitosos de formar part d'un grup criminal centrat en robatoris silenciosos han explicat que havien de fer vigilàncies "en llarg" perquè els ara acusats eren molt cautelosos i prenien moltes precaucions per evitar que els atrapessin. Per exemple, tenien diferents conductors que els portaven en cotxe fins al lloc on anaven a robar o amagaven estris o botí durant almenys un dia en un amagatall per evitar que els enxampessin amb els objectes a sobre.

Els agents d'investigació han explicat que els líders del grup criminal vivien junts en un habitatge de Llagostera. Les vigilàncies, els seguiments i una càmera de videovigilància van servir per seguir-los la pista durant mesos, fins que els Mossos d'Esquadra van desarticular la banda l'abril del 2013. Segons han explicat els agents, durant la investigació van poder comprovar que Fatjon Lugja, àlies Mario de Rocco, Alfred Hasa i Eduart Prenga s'encarregaven de buscar objectius en urbanitzacions i llocs aïllats i perpetrar els robatoris.

L'organització feia servir diversos conductors (Roman Mhoyan, Iulian Andrei Laba i Georghe Mihasca) per anar a les cases. Mentre els inquilins dormien, amb un trepant feien un forat a la paret per on feien passar un filferro amb el que obrien portes i finestres. Un cop dins, s'enduien diners, mòbils, ordinadors, tauletes, roba i joies. Tot, sense despertar les víctimes.

Els agents han relatat que amb les vigilàncies van descobrir l'amagatall que els acusats tenien en una zona boscosa prop del radar de Calonge de la C-31. Allà, han relatat, els acusats hi amagaven el trepant, passamuntanyes, sabates i la roba que usaven per robar i l'endemà al matí, sense aixecar sospites, tornaven a recollir-ho. "En aquella època hi havia molta vigilància per robatoris, si una patrulla els interceptava de matinada sabien que els pararien i així no duien res a sobre", ha explicat un dels agents.

La investigació va ser llarga i durant aquest temps hi va haver períodes amb els acusats fora del país. "Vam comprovar que quan no hi eren, no hi havia robatoris", ha explicat un mosso. Quan eren a casa, la seva vida era molt discreta. "No treballaven enlloc, a vegades sortien a comprar el pa, a correus o a fer unes canyes, res més", detallen els agents.

13 anys i 4 mesos de presó

El judici s'allargarà tota la setmana a l'Audiència de Girona. El fiscal demana per al líder de la banda és Fatjon Lugja, àlies Mario de Rocco, 13 anys i 4 mesos de presó, la pena més alta, perquè el fiscal li atribueix la participació directa en 23 dels casos. Per a Alfred Hasa demana 12 anys i mig per 16 dels robatoris. Per a Eduard Prenga sol·licita 12 anys i 6 mesos per set dels cops.

Els transportistes s'enfronten a penes de 10 anys i 6 mesos de presó per catorze robatoris (Ramon Mhoyan), 6 anys i mig per quatre robatoris (Iulian Andrei Laba) i 7 anys de presó per a Gheorghie Mihasca per tres dels assalts.