Veïns del barri vell d'Olot reclamen un pla integral urgent per 'dignificar' la zona

S'han organitzat en tres grups de treball per buscar solucions

Veïns i comerciants del barri vell d'Olot reclamen a l'Ajuntament que impulsi un pla integral per acabar amb la degradació a la zona. S'han organitzat en tres grups de treball –habitatge, sensibilització i comerç- i en les pròximes setmanes esperen poder presentar un document al consistori amb mesures concretes.

"Els edificis estan buits, vells i en moments puntuals hi ha brutícia", reconeixia Àlex Sanchís, un dels veïns del barri. Explica que fins ara tampoc s'havien preocupat massa per la seguretat però que, arran de l'esfondrament d'un teulat d'un edifici deshabitat el mes passat, han decidit reclamar solucions de forma urgent. Aquest divendres han anunciat una concentració davant de l'església de Sant Esteve per reclamar mesures que "dignifiquin" el barri. "No volem anar en contra de ningú, només volem dignificar el barri", explicava aquest dilluns en Lluís Riera, un dels veïns del barri vell d'Olot que han decidit organitzar-se per buscar solucions entre tots i proposar-les després a l'Ajuntament.

Afirmen sentir-se "abandonats" pel consistori a qui reclamen un programa integral amb accions concretes per acabar amb el que consideren una degradació de l'entorn. Segons Riera, "necessitem que a les cases hi visqui gent, que els comerços es reobrin i que hi hagi un procés de revalorització del barri".

Des de fa uns dies que s'han organitzat en tres grups de treball per buscar solucions concretes. Diuen que feia temps que ho venien denunciant i que el que els ha empès a mobilitzar-se ha estat l'esfondrament del teulat d'un habitatge deshabitat el 10 d'abril passat, que va obligar a desallotjar 21 persones dels edificis dels voltants per garantir la seguretat. Els treballs d'enderroc continuen avançant però encara no hi ha data de tornada dels afectats. L'Ajuntament va anunciar que han encarregat un informe a un consultor extern per veure quina és la situació del barri però aquests veïns diuen que "no poden esperar a aquest tècnic" i que cal buscar solucions ja.

Per altra banda, també qüestionen les prioritats de l'actual equip de govern. "Fer un firal nou és necessari però no hi ha desallotjats, ni deixadesa ni brutícia", apuntava Riera, tot recordant que fa unes setmanes es va anunciar que es faria una consulta popular per escollir el projecte.

L'Ajuntament, disposat a escoltar les propostes

L'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, s'ha mostrat obert a escoltar i estudiar les mesures que puguin fer arribar aquests veïns al consistori. Ara bé, ha negat que es pugi parlar d'una zona "abandonada" tot dient que el barri vell és un indret on s'hi han fet actuacions en els últims anys i per part d'anteriors equips de govern. Sí que ha admès que hi ha "problemes estructurals" a la part més vella amb edificis que ara s'hauran d'analitzar.

Preguntat per quan podran tornar els veïns
desallotjats per l'enderroc de l'habitatge, Corominas ha respost que encara no hi ha data perquè el més important és garantir la seguretat a l'espera que acabin els treballs.

Aquest grup de veïns del barri vell ha convocat una concentració per divendres que ve a les vuit del vespre davant de l'església de Sant Esteve per reclamar mesures.