Controlat l'incendi forestal de Llançà que ha cremat més dotze hectàrees

Tres dotacions dels Bombers remullaran i inspeccionaran la zona afectada pel foc durant la nit

Els Bombers de la Generalitat han donat per controlat a un quart de nou del vespre el foc forestal que s'ha iniciat aquest diumenge al migdia a la Bassa d'en Joanets, una zona pròxima a l'estació de trens d'aquest municipi. En les tasques d'extinció hi han treballat fins a 25 dotacions terrestres que s'aniran retirant de la zona en les pròximes hores. De fet, durant aquesta nit hi treballaran tres dotacions que remullaran i inspeccionaran els punts calents que encara hi ha a la zona afectada pel foc, on encara bufa la tramuntana.

Amb tot, el vent que aquest diumenge ha afectat l'Alt Empordà ha impedit que els mitjans aeris hagin pogut treballar en les tasques d'extinció del foc. Segons les darreres dades del cos d'Agents Rurals, el foc hauria afectat unes 12,5 hectàrees de vegetació, de les quals 12 són forestals i 0,5 agrícoles. La circulació de trens entre Figueres i Portbou s'ha restablert cap a les set de la tarda després d'estar hores tallada per facilitar les tasques dels Bombers.

El foc ha començat cap a un quart de dues del migdia i com a mesura preventiva s'ha desallotjat la gent que es trobava a la zona de camps, horts i barraques de la Bassa d'en Joanet i el veïnat de Setcases, properes a l'incendi, i cap persona ha resultat ferida.Els Bombers han prioritzat atacar els flancs de l'incendi per impedir que les flames arribessin i poguessin creuar la via del tren en direcció a Llançà o estendre's cap a zones boscoses. El fort vent i la impossibilitat d'accedir a la zona amb les dotacions terrestres han estat les principals dificultats que han tingut els Bombers a l'hora de controlar les flames.

Els camions no podien passar pels passos soterranis i ara fa uns cinc anys Adif va retirar el pas a nivell que permetia creuar les vies del tren. Per aquesta raó, els Bombers han hagut de distribuir línies d'aigua i anar a sufocar les flames a peu.El cap de guàrdia dels Bombers de la Generalitat a Girona Ferran Garcia ha explicat que "això ha sigut un drama perquè els primers vehicles que han arribat aquí s'han quedat bloquejats per la via". "Si hagués sigut prop d'aquí, hauríem pogut tirar manegues però havíem d'acostar-nos-hi", ha assegurat. Garcia ha detallat que "el foc ha començat a una zona inaccessible" i que el vent ha fet que l'incendi s'estengués ràpidament.

García ha explicat que els ha "costat molt perimetrar l'incendi" tot i que, com que la zona està molt verda, no hi havia tant combustible per cremar com hi ha a l'estiu.A més dels Bombers, fins al lloc també s'han desplaçat efectius del cos dels Mossos d'Esquadra, de la Policia Local, dels Agents Rurals, de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de la zona, del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i voluntaris de Protecció Civil.