Els pescadors de Roses submergeixen branques al mar per recuperar les sèpies

La Confraria de Palamós o el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà s'han interessat per aquesta iniciativa

Aquest dissabte, els pescadors de la Confraria de Roses s’han sumat al ‘Projecte Sèpia’ calant una línia de ponedores costa endins. Com en altres ocasions, s’ha col·locat un cap d’un quilòmetre de llargada on s’han lligat branques de llentiscle, pi i galzeran – uns arbres que agraden i atreuen a les sèpies i els calamars- i que permetran que els cefalòpodes puguin dipositar-hi els seus ous de forma segura i millorar així la reproducció d’aquesta espècie que històricament havia estat molt present a la badia de Roses. Es dóna la casualitat que actualment aquests animals es troben en ple període de reproducció.

Ara fa un mes, es van col·locar les primeres línies a cinc metres de profunditat a l’Escala i a l’Estartit. Concretament va ser a l’Estartit on va arrencar tot el projecte l’any 2010. Aquest dissabte, però, s’han introduït algunes millores en els caps utilitzats. D’una banda, s’ha substituït els pneumàtics que s’havien emprat les altres vegades per fixar el giny i que tenien com objectiu ser un refugi per als pops, per altres materials més sostenibles i ecològics. A més, seguint els consells dels pescadors més antics i experts, s’han annexat al cap unes estructures d’etilè semblants a les nances dels pescadors per comprovar l’efectivitat de les branques. “Anem millorant les estructures i els materials”, ha explicat un dels impulsors del projecte, Isaac Moya.

En aquest sentit, els creadors de la iniciativa han assegurat que estan “molt contents i satisfets” pel ressò, suport i ajuda que estan rebent. De moment, la confraria de Palamós, membres del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà i representants d'una altra zona protegida de França, el parc natural de la Camarga, s’han interessat per aquest sistema i han mostrat la seva voluntat d’aplicar-ho de cares al 2017. “A part de millorar el medi ambient també volem que l’acció serveixi per millorar l’educació ambiental i apropar la ciutadania al mar, sobretot en aquelles localitats que tenen port i costa a tocar”, ha comentat Moya. Els impulsors no es tanquen portes i ja han avançat que esperen poder exportar la seva idea a altres països.

Si més no, de moment Moya ja ha avançat que els primers estudis científics i immersions que han realitzat a les línies col·locades han servit per comprovar que estan funcionant correctament i ja han localitzat una gran quantitat d’ous de sèpies. A més, els pescadors també han pogut rescatar una gran quantitat d’ous que acostumen a quedar-se enganxats a les xarxes. “Ens ha sorprès la gran massa d’ous que tenim i la gran voluntat que posen els pescadors per lliurar-los als vivers, és una imatge impactant”, ha assenyalat. Són uns vivers negres biodegradables i respectuosos amb l’entorn que disposen de forats per on els juvenils de sèpies i calamars podran escapar. En principi, tenen previst retornar els ous al mar en aquesta mena d’incubadores d’aquí a unes dues o tres setmanes. S’espera que entre juny i juliol eclosionin els ous i que cap al setembre ja es belluguin per la zona els nous exemplars de cefalòpodes.

El projecte va néixer amb la col·laboració de l’Ajuntament de l’Escala, la Confraria de Pescadors, l’Hostal Empúries, Orca Diving, el Club Nàutic l’Escala, Quercus sapiens, Rycsa, Tònic i l’ICM-CSIC.