L'Strenes de Girona genera un impacte econòmic de gairebé un milió d'euros

Més de la meitat dels espectadors van sopar en algun restaurant de la ciutat

La quarta edició del Festival Strenes ha generat un impacte econòmic de 964.471 euros a la ciutat de Girona, un 27% més que l’any passat. Aquest és un dels resultats que es desprenen de la enquesta telemàtica que ha portat a terme el festival conjuntament amb les dades de l’estudi impulsat per l’Ajuntament de Girona.

Per cada euro que el consistori inverteix en el festival, la ciutat obté un retorn de 7,65 euros. La despesa mitjana dels espectadors és de 21.90 euros i més de la meitat, sis de cada deu, sopen en algun restaurant de la capital gironina. A més, gairebé tots els espectadors – un 8,5 de cada 10- recomanarien a un amic que vingués a l’Strenes.

En concret, un 20% del públic era de les comarques barcelonines, un 44% d’una cinquantena de poblacions de la demarcació gironina i un 36% de Girona ciutat. De cara a propers anys volen oferir paquets d’entrades més allotjament o experiències turístiques per fer créixer el nombre de pernoctacions. Actualment, només un 15% dels espectadors es queden a dormir en hotels de la ciutat.

Ampliació:

Diumenge passat, Macaco va posar punt i final a l’edició més exitosa i massiva del Festival Strenes que va superar els 27.500 espectadors, 8.000 més que l’any anterior. La quarta edició també va registrar un 85% d’ocupació mitjana en els concerts de pagament.

Aquest divendres, l’organització del certamen musical ha donat a conèixer els resultats de la primera enquesta telemàtica que han portat a terme als usuaris del festival. Enguany, l’Strenes va arrencar el 2 d’abril amb una actuació sorpresa de Love of Lesbian des del Terrat de l’Oficina de Turisme de la Rambla i va finalitzar gairebé quatre setmanes més tard amb el concert de Macaco a les escales de la Catedral.

En total, els responsables de l’Strenes han rebut 723 respostes. Unes dades que s’han mesclat amb les xifres aportades per l’estudi d’impacte econòmica realitzat per l’Ajuntament de Girona i que demostren que el festival s’ha consolidat en poc temps com un pol d’atracció cultural i un motor econòmic per a Girona.

D’una banda, el festival ha generat un impacte econòmic per la ciutat de 946.471 euros, 667.916 d’impacte econòmic directe . Una dada que suposa un 27% més que l’any passat quan es van assolir els 759.698 euros. Per cada euro que el consistori ha invertit en el festival, es torna a la ciutat un valor de 7,65 euros. “Això mostra el creixement del festival i la rendibilitat del projecte”, ha ressaltat el director del festival, Xavier Pascual. A més, els organitzadors han explicat que el certamen genera 17,6 llocs de treball anuals. “Veient aquestes dades no només hem de dir que l’Strenes es consolida sinó que l’Strenes accelera”, ha explicat el regidor de Cultura, Carles Ribas, qui ha assenyalat que es tracta d’un certamen “obert”, que ofereix cultura per a tothom i que, alhora, és “una oportunitat per a aquesta cultura”.

A part del preu de l’entrada, els espectadors de l’Strenes gasten de mitjana 21.90 euros. Un 62%, sis de cada deu assistents, van sopar abans o després del concert. Un fet que demostra que els principals beneficiats del projecte musical és el sector de la restauració.

Les respostes dels enquestats també ha permès detectar que un 18% dels espectadors venen atrets pel “valor de marca del festival” i no per la programació musical de l’esdeveniment. “El grau d’acceleració en la consolidació del festival es demostra també en que 8,5 de cada 10 persones recomanarien a un amic seu venir a l’Strenes”, expliquen els responsables. Una dada que també coincideix amb el grau de satisfacció dels espectadors que és del 86%.

Pel que fa a la procedència del públic, dels 27.517 espectadors totals que van assistir als concerts, 17.600 eren de fora de la ciutat i 9.900, veïns de Girona. En concret, un 20% eren veïns de les comarques barcelonines, un 44% provenien de més d’una cinquantena de municipis de la demarcació de Girona i un 36% residien a la ciutat de Girona. “En la cultura no tot són dades, però no està de més que si el que es fa té un retorn important; es digui”, ha manifestat Pascual.

Més pernoctacions

De cara a properes edicions, l’organització del festival ja ha avançat que treballaran per oferir paquets d’entrades amb allotjaments o experiències turístiques per incrementar el nombre d’espectadors que passen la nit a la ciutat. Actualment només un 15% dels assistents a l’Strenes s’han allotjat en algun hotel de Girona.

D’altra banda, aquest divendres també s’ha donat a conèixer el nom de la guanyadora del premi Descobertes Nació Ditigal 2016 que ha estat Marion Harper amb el seu primer àlbum d’estudi, ‘Cotton Candy’.