Adif adjudica les obres de reposició de la llosa, l'última ferida oberta del TAV a Girona

Els treballs començaran en les properes setmanes i tenen un termini d'execució de cinc mesos

Adif ha adjudicat les obres de reposició de la llosa de l'estació per tornar a convertir l'antic Parc Central en una zona verda i per a vianants.

Aquesta és l'última ferida oberta del TAV a la ciutat, que podrà recuperar aquesta zona després de quasi vuit anys d'obres per portar l'alta velocitat a Girona. El comitè de direcció d'Adif va adjudicar l'obra divendres, després de resoldre una baixa temerària que s'havia produït en el primer concurs.

Els treballs tenen un cost de 1,69 MEUR i s'han adjudicat a l'empresa Copcisa. La previsió és que els operaris comencin a treballar en els properes setmanes. Un cop s'iniciïn les obres, han d'estar acabades en cinc mesos. Això significa que a finals d'any la llosa hauria de lluir ja coma zona verda.

Ampliació:

La zona de l'antic Parc Central recuperarà la normalitat a finals d'any. Adif va adjudicar divendres les obres de reposició de la part de la llosa de l'estació del TAV. Abans de l'estiu del 2008, aquest era un dels pulmons verd del centre de Girona. Amb les obres de l'alta velocitat, es va enderrocar l'estació d'autobusos i tota aquesta zona verda es va excavar per fer la caixa de l'estació soterrada del TAV.

Durant anys, els veïns del barri de Sant Narcís han patit directament l'efecte d'unes obres que en aquesta zona encara es deixen sentir. Tota l'explanada que ocupava l'antic parc és una capa de ciment ocupada per diferent elements d'obra, sortides d'emergència i ventilació i amb una tanca en tot el perímetre. A més, també hi ha el passadís o 'finger' que connecta l'estació del tren convencional i el vestíbul de l'estació del TAV i que divideix en dos el parc.

"L'última ferida oberta"

L'adjudicació de l'obra permet desencallar les últimes obres de reposició que Adif ha de fer a la ciutat. Fins ara, ja s'han arranjat altres espais afectats per l'arribada del TAV com són els carrers Bisbe Sivilla, Oviedo i Josep Maria Gironella, així com la plaça d'Europa i la plaça Montserrat. També s'ha convertit en zona verda una franja del Parc Central en paral·lel al carrer Bisbe Sivilla.

Segons el regidor delegat del projecte ferroviari, Carles Ribas, les obres de la llosa són "la darrera ferida oberta" a la ciutat. "Estem contents de l'anunci de l'adjudicació perquè suposa recuperar íntegrament el parc", ha manifestat.

Les obres han de començar en les properes setmanes i tenen un període d'execució de cinc mesos. Ribas ha remarcat que, segons el conveni, a l'agost no es pot treballar i que, per tant, creu que tot estarà acabat en un màxim de sis o set mesos. El calendari, per tant, estableix que a finals d'any tota aquesta àmplia zona lluirà com a espai per a vianants, amb zones verdes i passeigs.

Veray diu que Adif ha complert

Per la seva banda, la regidora del PP a l'Ajuntament de Girona, Concepció Veray, ha remarcat que Adif ha complert amb el seu compromís. "Després de la baixa temerària, es va dir que la situació es resoldria a l'abril i així ha estat", ha reblat. Finalment, l'obra s'ha adjudicat a l'empresa Copcisa per 1,69 MEUR.

Les obres del 'finger', en paral·lel

Des de l'Ajuntament de Girona han reclamat Adif durant anys que elimini el 'finger' que uneix l'estació del tren convencional amb el vestíbul del TAV. Per al consistori suposa una barrera que divideix en dos el parc i no el fea permeable. Finalment, Ministeri de Foment i ajuntament van arribar a un tracte: Adif enderroca el passadís i l'ajuntament s'encarrega d'instal·lar-hi una pèrgola.

Per això, el regidor del projecte ferroviari ha dit que iniciaran els tràmits per a licitar la instal·lació de la pèrgola per tal que les obres es puguin culminar alhora. Amb aquesta pèrgola es permet que els vianants passin d'un costat a l'altre però també s'evita que es mullin si plou. Ribas recorda que ja tenen el pressupost reservat per a aquesta obra.