Les famílies del bloc Salt signen els contractes de lloguer i abandaran els pisos ocupats

Generalitat i Ajuntament treballaran ara perquè la Sareb cedeixi els pisos

Les famílies del bloc Salt han signat aquest dilluns els contractes de lloguer i marxaran de l'edifici durant la primera setmana de maig. En total, s'han atorgat onze pisos a dotze de les famílies (perquè un es comparteix), amb preus mensuals que s'estenen entre els 5 i els 135 euros.

La majoria dels habitatges són a Salt mateix. Un cop el bloc del carrer Doctor Castany es desocupi, l'objectiu és que les administracions puguin gestionar l'edifici per destinar-lo a lloguer social.

Per això, com ha explicat el regidor de Salt Ferran Burch, Generalitat i Ajuntament treballaran perquè la Sareb els cedeixi el bloc. Per la seva banda, la portaveu de l'autoanomenada PAH Girona-Salt, Marta Afuera, assegura que viuen la situació amb un regust "agredolç". Per una banda, perquè s'ha trobat una sortida "digna" per a les famílies. Però per l'altra, Afuera ja alerta que si la Sareb no s'avé a cedir el bloc, el tornaran a ocupar.

Ampliació:
 

Les famílies que porten mesos ocupant el bloc Salt, sobre el qual pesa una ordre de desallotjament, ja tenen les claus dels pisos de lloguer que els ha atorgat Habitatge. Aquest matí, una a una, les dotze famílies han signat els contractes de cessió d'ús, després que Generalitat i Ajuntament s'avinguessin a precisar-ne parts del redactat, per donar-los la tranquil·litat que no se'ls farà fora dels immobles si continuen en situació d'emergència.

En total, s'han atorgat onze pisos a dotze famílies (perquè n'hi ha dues que han demanat compartir-ne un). La majoria dels habitatges es troben a Salt mateix, i el preu mensual que en pagaran s'estén entre els 5 i els 135 euros. Per fixar-ne els lloguers, la Generalitat ha tingut en compte tant el número de membres com els ingressos de cada família (totes, en situació precària).

Els contractes que s'han signat són cessions d'ús per a dos anys. Passat aquest termini, si les famílies continuen sense recursos, se'ls aniran prorrogant els lloguers de manera indefinida. A més, en cas d'impagaments, abans d'engegar un procés de desnonament, es derivarà directament el cas a serveis socials perquè l'estudiïn.

En paral·lel, les administracions també han donat sortida a les dues famílies a qui no es va atorgar cap pis de lloguer, perquè no complien els requisits que estableix la Mesa d'emergència. Segons ha explicat el cap del servei d'Habitatge a Girona, Lluís Plana, "en cap cas quedaran desateses", perquè allò que es farà serà donar-los ajuts al lloguer. "Tindran una alternativa habitacional", ha dit Plana.

Ara, un cop signats els contractes, les famílies del bloc Salt tenen de temps fins al 2 de maig per marxar de l'edifici. En paral·lel, Generalitat i Ajuntament treballaran perquè la Sareb, que n'és la propietària, cedeixi el bloc a les administracions i els seus quinze pisos es puguin destinar a lloguer social. De fet, això també és el que ha permès que l'autoanomenada PAH Girona-Salt s'hagi avingut a deixar lliure l'edifici del carrer Doctor Castany.

Sensació "agredolça"

La portaveu de la plataforma, Marta Afuera, ha explicat que la sensació que els queda és "agredolça". Per una banda, estan contents perquè s'ha donat una solució "acceptable i digna" a les famílies afectades, que ara tindran un sostre. Però per l'altra, Afuera ja alerta que l'única sortida que li queda ara a la Sareb és avenir-se a cedir el bloc Salt.

"Nosaltres hem accedit a aquesta solució perquè se signi la cessió; si això és així anem per bon camí, però si no es produeix, si cal tornarem a ocupar el bloc Salt encara que hi haguem d'accedir amb helicòpter", ha precisat Marta Afuera. "Allò que ha de quedar molt clar és que cal protegir el dret a l'habitatge, i si això no es fa, com a col·lectiu tornarem a actuar", ha insistit.

Mentre les famílies facin el trasllat, en paral·lel també netejaran els pisos del bloc del carrer Doctor Castany. "El deixarem recollit, net i endreçat; molt diferent a com ens el vam trobar, perquè ja feia dos anys que estava buit", ha dit la portaveu de la PAH. Divendres, les famílies faran un berenar a l'edifici per acomiadar-se'n.

Per a ús social

El regidor d'Habitatge de Salt, Ferran Burch, ha assegurat que el compromís de les administracions és treballar conjuntament per aconseguir que la Sareb cedeixi el bloc. "Volem que es pugui gestionar públicament i destinar-lo a projectes socials", ha avançat Burch. El regidor també ha explicat que, després de les dues ocupacions que ha patit l'edifici del carrer Doctor Castany, a ell se li faria "difícil" entendre que el banc no s'avingués a cedir-lo i "no poguéssim tancar un acord".

Des de l'ajuntament, calculen que al municipi hi ha un miler de pisos buits. "A Salt tenim cap a un centenar de famílies que es troben en una situació d'alta vulnerabilitat, i a les quals hem de donar-los sortida", ha conclòs el regidor.