El Festival Strenes tanca la seva quarta edició més massiva superant els 27.500 espectadors

Es tracta d’una xifra rècord, 8.000 més que l’any passat

El Festival Strenes de Girona ha tancat aquest diumenge la seva quarta edició superant tots els rècords. En total, enguany s’han assolit els 27.517 espectadors, uns 8.000 més que l’any passat. Un increment que el director del certamen musical, Xavier Pascual, vincula amb l’augment dels concerts gratuïts que s’han fet en espais emblemàtics de la ciutat com la plaça Sant Fèlix, la plaça del Lleó o el Pont de Pedra. De les 10.020 entrades que s’havien posat a la venda, finalment s’han venut 8.517 i s’ha registrat una ocupació mitjana del 85% en els concerts de pagament, una xifra similar a la de l’any passat.

Pascual assenyala que estan “molt contents” amb els resultats d’aquesta edició que demostren que el festival s’ha “consolidat” definitivament. De cara a propers anys tenen clar que volen continuar mantenint la línia engegada aquest any amb concerts gratuïts distribuïts pel centre de la ciutat, la fira de ‘food trucks’ i còctels, el concert inaugural des del terrat de l’Oficina de Turisme de Girona i el concert de clausura des de les escales de la Catedral que, aquest any s’ha fet per primer cop de la mà de Macaco. Tot i que els temps ha fet patir fins a l’últim moment, finalment Macaco ha pogut pujar a l’escenari i, amb entrades exhaurides, ha posat el punt i final a la 4a edició del Festival Strenes que des del 2 d’abril i fins aquest diumenge ha omplert la capital gironina de concerts inèdits, novetats i inicis de gires. Es tracta d’una edició rècord amb 27.517 espectadors, 8.000 més que l’any passat.

Des del festival vinculen aquest increment a la “bona programació i estrenes” que han portat a terme amb els grups catalans que marcaran la temporada d’estiu i d’aquest any. D’altra banda, també ho relacionen amb l’aposta i l’increment de concerts gratuïts que s’han fet en espais emblemàtics de la ciutat com la plaça del Lleó, els Jardins de la Mercè, el Cafè Context, el nou escenari establerta a la plaça Sant Feliu o els recitals al Museu d’Art. En concret, aquests concerts gratuïts han convocat uns 19.000 espectadors.

Pel que fa a la venda d’entrades, s’han distribuït 8.517 tiquets dels 10.020 disponibles. Unes xifres que situen l’ocupació mitjana en el 85%, aproximadament la mateixa que l’any passat. “Estem molt contents perquè amb aquesta quarta edició el festival s’ha consolidat de manera definitiva, es veu que el model Strenes agrada i s’està consolidant més ràpidament del que és habitual, anem pel bon camí”, ha resumit el director, Xavier Pascual. En aquest sentit, assenyala que fins a 8 concerts d’aquesta edició han penjat el cartell de complet. Es tracta dels espectacles de Sopa de Cabra, Els Catarres amb la JOAG i Quim Mandado & Oce &Lgp, tres dels concerts que s’havien programat a l’Auditori de Girona. Tots ells van ser espectacles únics o especialment creats per a l’ocasió.

A aquests s’ha de sumar el ple d’Adrià Puntí al Teatre Municipal de Girona amb les ‘cares B’ del seu darrer treball, el ‘sold out’ de Nuria Graham a l’Auditori de la Mercè i els tres concerts de Gemma Humet, Dom la Nena i Pau Alabajos que van omplir de gom a gom el Museu d’Art.

D’alta banda, Quimi Portet i Marina Rosell van registrar un 65% d’ocupació. El cinquè aniversari de Reggae per Xics també va atreure un públic nombrós amb un 80% d’ocupació. “Enguany vam posar una mica menys d’entrades a la venda perquè vam impulsar més els concerts gratuïts”, ha comentat el director. Pascual ha ressaltat l’èxit absolut de l’estrena del festival, amb Love of Lesbian al terrat de l’Oficina de Turisme de Girona. Un concert que va reunir a milers de persones. El mateix que ha succeït aquest diumenge amb Macaco, a les escales de la Catedral. “Veiem que la gent no només es mou per les bandes consolidades sinó que també aposta pels nous talents que programem des del festival”, ha comentat Pascual.

En aquest sentit, el director també ha subratllat que a través de les enquestes que han realitzat aquest any, han notat un increment del nombre d’espectadors que provenen de les comarques barcelonines i d’arreu del territori gironí. Més de la meitat dels assistents aprofiten l’avinentesa per quedar-se a sopar a la ciutat.

De cara a properes edicions, Pascual ha assenyalat que tenen clar “quines són les línies de futur”. En primer lloc, potenciaran els concerts gratuïts distribuïts per la ciutat, volen continuar amb la fira de ‘food trucks’ i còctels a la plaça Sant Feliu i els agradaria instaurar el concert inaugural des del terrat de l’Oficina de Turisme de Girona i el de clausura a les escales de la Catedral, com imatges clares i puntals del festival de cara a properes edicions. “El concert des del Pont de Pedra ja és una imatge clara de l’Strenes, ara volem que la Catedral també ho sigui. Girona té un conjunt monumental impressionant que visita milers de persones i seria molt important que fos la fotografia del final del festival. Tenim un gran inici, ara volem un gran final”, ha subratllat el director.

“No volem perjudicar a ningú”

Pel que fa a les crítiques dels comerciants de Sant Fèlix i de l’Associació de Veïns del Barri Vell per les molèsties, sorolls i la competència deslleial del bar i les caravanes de menjar del Festival Strenes instal·lades a la plaça de l’església de Sant Feliu, Pascual ha volgut apropar posicions. El director ha explicat que cap membre de cap de les dues entitats es va posar en contacte amb ells i que van conèixer “el malestar” que hi havia a través dels mitjans locals. “No volem que ningú estigui a disgust, ho vam fer perquè és un lloc molt interessant i ha permès crear un espai intergeneracional que anteriorment no existia”, ha comentat.

En aquest sentit, Pascual ha admès que els agradaria poder continuar programant concerts en aquesta plaça gironina però no volen contrariar els veïns. “No volem que se sentin perjudicats i per això creiem que parlant la gent s’entén”, ha assenyalat. “En altres ciutats on es fan festivals urbans sempre s’ha arribat a un acord, crec que si les dues parts volen també podrem arribar a un acord”, ha conclòs.