Acorden una reserva de 24 hectòmetres cúbics a la Muga

Ho ha decidit la comissió de desembassament per al període d'abril fins al setembre

La comissió de desembassament de la Muga ha acordat aquest dimecres una reserva de 24 hectòmetres cúbics (hm3) per satisfer les diferents demandes ordinàries d'abastament domèstic, reg i usos ambientals durant el període comprès entre abril i setembre d'enguany.

D'aquesta manera, s'ha decidit destinar 6 hm3 per a les demandes domèstiques (2,5 per Aigües de Figueres i 3,2 per al Consorci de la Costa Brava Nord), més de 16 hm3 per a usos agrícoles (11 per a la Comunitat de Regants del Marge Esquerre de la Muga i més de 5 per a la Comunitat de Regants del Marge Dret de la Muga) i més de 2 hm3 per a garantir el cabal circulant del riu.

En la reunió d'aquest dimecres també s'ha analitzat la situació de l'embassament de Darnius-Boadella. Actualment es troba al 64% de la seva capacitat (39 hm3 emmagatzemats) després que hagi plogut un 70% del que és habitual. Les comissions de desembassament són espais on s'assumeixen les funcions de participació en la gestió dels recursos hídrics de les conques internes catalanes, tal com preveu la Llei 10/2011 de 29 de setembre de simplificació i millora de la regulació normativa.

En aquestes comissions es determinen les dotacions d'aigua per satisfer les diverses necessitats d'abastament, reg i usos ambientals. També s'aborden els temes d'interès de cada àmbit. En total hi ha quatre comissions de desembassament (Ter-Llobregat, Muga, Foix i Riudecanyes), corresponents als diferents trams regulats de les conques internes catalanes.

En el cas de la comissió de la Muga, hi ha representants del món local –Federació de Municipis de Catalunya i Associació Catalana de Municipis i Comarques-, dels usos agraris i ramaders de l'aigua –Unió de Pagesos i Joves Agricultors de Catalunya-, i la Comunitat de Regants del Marge Dret i el de l'Esquerra del riu Muga, entre d'altres.