Alcaldes polonesos descobreixen el model turístic i agrícola gironí

Una vintena s'han desplaçat a la província per estudiar els casos d'èxit

Una delegació de vint alcaldes polonesos ha iniciat aquest dilluns a Figueres una visita de tres dies per les comarques gironines per conèixer en profunditat el model turístic i agrícola local.

Ho fan interessats sobretot en casos d'èxit del turisme d'interior, tant en les vessants cultural i esportiva com enològica o gastronòmica. Provenen de municipis d'entre 10.000 i 40.000 habitants de la regió de la Gran Polònia, al centre-oest del país, i busquen poder aplicar experiències similars a les que troben a Catalunya.

La patronal gironina FOEG els durà al celler altempordanès La Vinyeta, a Santa Pau (La Garrotxa) perquè coneguin la producció de fesolets i el càmping ecològic la Lava i, finalment, al Pla de l'Estany per explicar-los les diferents propostes esportives vinculades a les Vies Verdes.

Ampliació:

La vintena d'alcaldes i representants polítics polonesos ha encetat aquest dilluns al matí a l'Ajuntament de Figueres un 'tour exprés' de tres dies per terres gironines. El primer tinent d'alcalde de la ciutat, Pere Casellas; el regidor d'Assumptes Transfronterers, Francesc Cruanyes; i el regidor de Promoció Econòmica, Turisme i Comerç, Manel Toro, els han fet una xerrada a la sala de plens del consistori sobre organització territorial, relació entre administracions i model turístic, amb especial èmfasi en el museu Dalí. Precisament, a la tarda visitaran aquest equipament cultural , després d'haver dinat i conegut el celler la Vinyeta, als peus de la serra de l'Albera (Alt Empordà).

El president de la patronal gironina FOEG, Ernest Plana, exerceix aquests dies d'amfitrió. En declaracions als mitjans, ha assegurat que la visita que van fer l'any passat a Girona per descobrir empreses sureres i d'alimentació els va sorprendre i enriquir tant que enguany han volgut repetir l'experiència. Se centraran especialment en l'enoturisme i les instal·lacions turístiques d'interior. Per això, també faran parada a la Garrotxa i el Pla de l'Estany, per poder agafar idees i implantar-les posteriorment a la seva regió, que no té costa.

Dimarts, es traslladaran a Santa Pau i assistiran a una xerrada sobre la gestió del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa; visitaran el càmping Lava i a la tarda seran a l’Ajuntament de Santa Pau, on aprofundiran en el model turístic de natura i gastronòmic al municipi i també s'interessaran per la DO Fesol Santa Pau.

Dimecres aniran a Banyoles, on al matí hi haurà una recepció a l'ajuntament a càrrec de l'alcalde, Miquel Noguer; i de la regidora de Comerç, Consum, Turisme, Fires i Promoció econòmica, Joana Vila. Es farà una xerrada sobre el model de turisme esportiu de Banyoles i una visita a l'empresa SEMAB.

La delegació polonesa forma part del Centre de Formació i Estudis d'Administració Local de Wielkopolska (Wielkopolski Ośrodek Kształcenia i Studiów Samorządowych) a Poznań, que és l'organització regional d'autogoverns locals més antiga i més gran de Polònia que aplega més de 243 municipis.