Neix a Celrà una companyia de dansa formada per set noies d’entre 15 i 21 anys

Són alumnes i exalumnes del centre i s’estrenaran a finals d’abril ballant al SismOFFgraf

Raquel Viñuales, Sira Aymerich, Júlia Miquel, Magalí Manis, Paula Ramis, Maria Ribot i Violeta Bornisser. Aquests són els noms de les set noies que composen la nova companyia de dansa de l’Escola Municipal de Dansa de Celrà, al Gironès, la Jove companyia de l’EMDC. Totes elles van introduir-se en aquest món des de ben petites, ja fos a través d’una barra de ballet clàssic, els ritmes frenètics del hip-hop o fent gimnàstica rítmica com la Júlia Miquel. Tenen entre 15 i 21 anys i són veïnes de Celrà, Flaçà i Girona. Part d’elles són amigues íntimes, de tota la vida, que viuen des de fa temps al poble. Cada dia comparteixen moltes hores juntes perquè van al mateix institut. Un cop han acabat les classes, l’únic que han de fer és creuar el carrer que separa el centre de secundària de l’Escola Municipal de Dansa de Celrà.

“Estem molt contentes, em sento molt afortunada de ser la imatge de l’EMDC. Estic agraïda que confiïn en mi, tot i que jo ja no sóc una alumne en tota regla sinó que estic gran part del temps a Barcelona”, explica Viñuales, la ballarina més gran del grup i que durant tota la seva infantesa i joventut va estar estudiant a l’escola de dansa de Celrà. Actualment compagina aquest món amb els estudis de Psicologia que fa per la UOC i la dansa que també practica i estudia a Barcelona. “És complicat compaginar-ho tot”, assegura tot rient. No obstant això, tant a ella com a les altres integrants d’aquesta nova companyia se’ls nota que ho superen tot amb passió, dedicació i a cop de empenya.

“És tracta de saber portar-ho, tot depèn de com t’ho miris, a gran part de nosaltres ens agradaria dedicar-nos professionalment al món de la dansa però també tenim clar que els estudis són importants; són dos columnes que cal anar treballant”, assenyalen. Cal tenir en compte que la gran majoria de les ballarines d’aquesta companyia estan a punt de finalitzar 4art d’ESO, és a dir que aviat hauran d’escollir quin batxillerat volen realitzar i cap a on volen encaminar la seva vida professional. “Faig música i m’he adonat que la cultura t’obre molts camins; quan llegeixes un llibre se't fa més fàcil interpretar.lo i entendre les coses. Ets més sensible”, reflexiona la Maria Ribot, una altra de les membres d’aquesta nova companyia que té clar que vol fer el batxillerat tecnològic o científic. “Jo no vull dedicar-me a la dansa, per a mi és una afició però m’encanta poder formar part del grup”, destaca.

Totes les integrants de la companyia menys la Júlia provenen d’alguna vessant del món de la dansa. Ja sigui jazz, contemporani, clàssic, dansa irlandesa o qualsevol altra modalitat. En el cas de la Júlia, durant anys va estar practicant gimnàstica rítmica. “L’any passat vaig començar a estudiar a l’escola de Celrà. Al principi anava molt perduda, és un canvi important, però m’agrada molt més la dansa contemporània que la rítmica; com treballa el cos, ets molt més lliure, et pots expressar millor perquè en rítmica tot són pautes i competicions”, explica. “Aquí el que importa és el treball personal, tu fas tot el que pots i no t'obliguen a més, em sento molt còmode amb els exercicis i les companyes”, assegura.

Un projecte inèdit a les comarques gironines

La idea de crear una nova companyia jove de dansa va néixer l’any passat. La directora de l’Escola Municipal de Dansa de Celrà, Rosa Maria Casas, assegura que va sorgir de les mateixes alumnes que volien superar-se i anar un pas més enllà. “Fa molts anys que estan al centre i són unes apassionades de la dansa, elles volien fer el salt i vam pensar que seria una bona idea que tinguessin l’oportunitat d’experimentar com era una mica el món professional”, comenta. Per això, van preguntar als alumnes de les classes més avançades qui estaria engrescat en formar part d’aquest nou grup. Les set integrants actuals no s’ho van pensar dues vegades. “Des de la guarderia que fem dansa, ho tenim molt integrat, ens agrada i molt”, assenyalen.

Des de fa un any assagen cada dissabte, de tres a sis de la tarda, i actualment ja han aconseguit preparar unes sis coreografies; uns muntatges que la Neus Canalias i la Laura Dorna – coreògrafes i professores del centre- van crear com obres de final de curs de l’escola. Es tracta d’uns muntatges que ara han versionat i mesclat per crear un repertori més extens, d’uns 40 minuts. “Ha estat molt fàcil perquè són peces que ja les havien treballat a classe, és material que coneixien. Per això l’hem anat perfeccionant més ràpid; la seva bona disposició ha facilitat molt les coses”, asseguren les coreògrafes que també són professores del centre gironí.

La nova companyia és un projecte inèdit a les comarques gironines. Tal i com detalla la directora de l’EMDC no tenen constància que s’hagi portat a terme enlloc més. “Hi ha petits grups que treballen en aquest sentit però no són com el que hem tirat endavant amb el suport de l’Ajuntament de Celrà”, assenyala la directora. I és que Celrà, una petita vila de 5.000 habitants, és l'epicentre de la dansa a les comarques gironines. L'EMDC és la única escola de dansa pública de tota la demarcació i des de fa vint anys, el poble és la seu de la reconeguda companyia de dansa 'Mal Pelo' dirigida per Maria Muñoz i Pep Ramis.

“Una gran experiència”

“Per a mi és una gran experiència i estic segura que per a elles també, és molt difícil trobar un espai on poden fer classes i al mateix temps adquirir coneixement a nivell escènic i més professional”, assenyala Dorna. Tot i això, les dues professores destaquen que encara està per veure cap a on s'encamina el projecte, ja que la voluntat del centre és anar avançant a poc a poc, de forma progressiva. “Tot dependrà de la implicació que tinguin les ballarines”, ressalta Canalias.

Una visió que comparteix la directora del centre que no vol que, de cop i volta, les sabatilles que porten “els quedin massa grans”. “És un projecte molt arriscat, suposa un compromís, assajos i assistència. És un procés d’aprenentatge i cal fer-ho amb temps”, destaca. D’entrada, per entrar a formar part de la companyia cal tenir més de 15 anys. “És l’edat mínima perquè aquesta experiència pugui caure en un lloc significatiu i puguin assumir el grau de responsabilitat que representa”, assegura Casas. Una línia que s’ajusta al model de dansa inclusiva que s’imparteix a Celrà i que es basa en la idea que la dansa és un metallenguatge i que cal tenir en compte les capacitats i evolució de cada alumne.

A més, també tenen clar que la companyia s’anirà renovant amb el pas del temps ja sigui perquè alguna de les integrants marxarà a Barcelona per continuar els seus estudis, altres potser deixaran la formació o s’incorporaran nous membres. “Com és natural la nostra oferta no és només de caire professional sinó que s’entén dins d’un marc formatiu i per això hi haurà gent itinerant i noves incorporacions que aniran donat solidesa al projecte”, remarca la directora.

En el cas que la companyia cobrés alguna quantitat de diners per actuar, els fons recollits es destinarien a cobrir les despeses de gestió del grup que actualment costeja l'Escola Municipal de Dansa de Celrà. En aquest sentit, Casas ha detallat que estan buscant possibles “padrins” que puguin donar suport a la iniciativa. “Estem oberts a tot, empreses privades i públiques; és una aposta important a nivell pedagògic”, assenyala. Actualment, estan en converses amb la Diputació de Girona que s’ha mostrat interessada i esperen que aquesta institució supramunicipal pugui sumar-s’hi. De moment, les ballarines ja tenen una agenda marcada. Actuaran per primer cop el 30 d’abril amb dues coreografies al SismOFFgraf i, posteriorment, a l’Ateneu de Celrà el 18 de juny. Abans, els més impacients ja les podran veure en moviment a Santa Coloma de Farners el 23 d'abril on interpretararan una petita representació en el marc dels actes de commemoració del Dia Internacional de la Dansa.