Un centenar de joves participen en la recuperació dels búnquers de la Guerra Civil a Blanes

Volen crear una ruta temàtica per donar a conèixer aquestes restes construïdes el 1937

Un centenar de joves participen aquest dissabte en la tercera jornada de recuperació de la memòria història de Blanes (Selva) netejant i desbrossant uns búnquers, nius d’artilleria i túnels, unes restes de la Guerra Civil que es troben al turó anomenat Racó Blau d’aquesta localitat. La iniciativa, impulsada per Joves d’Esquerra Verda i Alternativa Jove, busca adequar aquestes estructures republicanes per poder-les fer visitables.

D’entrada, l’objectiu de les entitats és crear una ruta temàtica per poder donar a conèixer aquests vestigis de cara a la propera primavera. Aquest hivern s’encarregaran de crear les senyalitzacions i l’itinerari i, el proper abril, la ruta temàtica ja seria una realitat. Es tracta d’un conjunt de diversos búnquers interconnectats entre si per túnels de 70 metres que es troben sota terra. Unes construccions que van aixecar-se l’estiu del 1937 davant el temor d’un bombardeig o l’entrada per mar de les tropes franquistes.

Des de les entitats denuncien que l’espai s’ha utilitzat per fer-hi abocaments il·legals de runa i assenyalen que les restes estan en procés de ser declarades Bé Cultural d’Interès Local (BCIN). Aquest és el tercer consecutiu que un centenar de joves participen en aquestes jornades. Des de les deu del matí i fins a les sis de la tarda no han parat de treballar per desbrossar, netejar de runa i treure la terra que hi havia en un niu de metralladora que està interconnectat mitjançant els túnels amb dos nius més i els nou búnquers que es troben en aquest espai. Es tracta d’una zona on també van estar-hi treballant l’any passat.

En concret, durant la jornada del 2015 es va poder netejar un dels nou nius de metrallador que tenen comptabilitzats i part dels túnels. Ara han pogut acabar de netejar un segon niu de metralladora. El conjunt té la forma de la lletra ‘Y’, a cada extrem s’hi situa un niu de metralladora i hi ha tres búnquers connectats per tres túnels amb una bifurcació al centre. “Hem aconseguit deixar un segon niu net perquè s’hi pugui entrar i sortir”, ha detallat un dels participants i membre de les entitats impulsores d’aquest projecte, Víctor Catalan.

Durant aquests anys anteriors, els joves han aconseguit posar en valor diversos búnquers i netejar uns 70 metres de túnels que es troben sota terra. “Hem pogut treure a la llum tres nius de metralladores, com també els búnquers que es trobaven en mal estat, plens de vegetació i guixats”, ha explicat. En aquest sentit, els joves han anat catalogant totes les peces i espais localitzats. De moment, han aconseguir rehabilitat part del conjunt de construccions d’aquest espai.

La voluntat de cara al futur és obrir tota la zona al públic, perquè els veïns i visitants puguin passejar-se per la zona i crear una ruta de memòria històrica per aquest indret. Un itinerari que a més, estaria vinculat amb els refugis antiaeris que hi ha a la vila i que estan tapiats des de fa anys. “Ara, amb la crisi i la davallada de la construcció, volem recuperar aquest patrimoni i que es pugui preservar pel futur”, assenyala Víctor. Segons comenten des de les entitats, a causa de la urbanització, s’han perdut diversos vestigis d’aquesta època històrica.

“Gràcies a la nostra tasca de neteja s’han fet deu treballs de recerca aquest darrers anys sobre els búnquers i més d’una desena de visites guiades d’escolars de Blanes han vist aquest indret”, afegeix Catalan. “El que volem és explicar la Guerra Civil, donar importància al que va succeir i que no hauria de repetir-se mai”, insisteix.

Les entitats esperen acabar d’enllestir l’itinerari durant aquest 2016 amb la idea que durant la primavera del 2017, ja s’hagin instal·lat les senyalitzacions, indicacions i panells informatius. “Actualment és un bosc però el nou pla general de Blanes preveu que es converteixi en un parc públic. Tenim rutes temàtiques com la de Roberto Bolaño, doncs aquesta pot ser una altra més”, ressalten.

D’altra banda, comenten que l’Ajuntament de Blanes està en procés de declarar aquestes restes Bé Cultural d’Interès Local (BCIN). Paral·lelament denuncien el mal estat en què es troba aquest espai que durant temps s’ha utilitzat per fer-hi abocaments de runa il·legals.