El TC admet a tràmit el recurs de l'Estat contra la creació del municipi de Medinyà

El Constitucional dóna quinze dies per formular al·legacions

El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat del govern espanyol contra la llei catalana 8/2015, del 10 de juny, per la qual es va crear el municipi de Medinyà (Gironès) després de segregar-se de Sant Julià de Ramis.

El TC ha donat un termini de quinze dies al Congrés dels Diputats, al Senat, al Parlament i a la Generalitat de Catalunya per personar-se en el procés i formular al·legacions. Segons un comunicat del Constitucional, aquesta admissió a tràmit "no suposa un pronunciament sobre el fons del recurs, que el TC resoldrà en els pròxims dies".

L'11 de març el Consell de Ministres va presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra l'establiment de Medinyà com a municipi segregat de Sant Julià de Ramis perquè considera que la norma catalana vulnera la Llei de Bases de Règim Local. Una normativa que estableix que els nous municipis hauran de tenir, almenys, cinc mil habitants, cosa que aquesta població no compleix, ja que en té 850.

L'executiu espanyol en funcions considera que la citada llei vulnera els articles 13.2 i 9 de la Llei reguladora de les Bases de Règim Local, dictada a l'empara de l'article 149 de la Constitució, per la qual cosa "incorre" en inconstitucionalitat indirecta.

Tot i el recurs presentat pel govern espanyol, Medinyà va celebrar el 16 de març el seu primer ple extraordinari com a municipi que va servir per aprovar les eines claus que necessitaven per tirar endavant la gestió diària del municipi com és el pressupost (713.659 euros) o les ordenances. De moment, el poble ja ha encarregat a la Generalitat que els assessori per crear la nova bandera i l'escut del municipi.