ICV-IdB de Banyoles proposa declarar persona non grata Felip VI i tota la família reial

En el proper ple presentaran la moció

El grup municipal d’ICV-IdB a Banyoles presentarà en el proper ple d’aquest mes d’abril una moció on reclamen que la vila declari persona non grata i no representativa de la ciutadania banyolina el rei Felip VI i el conjunt de la família reial espanyola. La moció vol que la capital del Pla de l’Estany sigui declarada “municipi republicà” i que d’aquesta manera es reconeguin els “valors republicans” i es posin en pràctica a l’hora d’exercir les responsabilitats municipals. A part, el quart punt de la moció proposa que l’ajuntament i els seus membres no acudeixin a cap acte on hi hagi algun representant de la monarquia espanyola. Al mateix temps, volen que es retiri tota la simbologia borbònica de la ciutat. En cas de ser aprovada, remetrien l’acord de ple a la presidència del Parlament de Catalunya i del Govern de la Generalitat. La moció, tal i com assenyalen, s’emmarca dins de la commemoració del 85è aniversari de la II República.

Tal i com expliquen en el document que han enviat, el grup municipal d’ICV-IdB de Banyoles (que es troba a l’oposició) recorda que el 14 d’abril es commemora la proclamació de la II República. Any rere any, aquest grup municipal ha realitzat propostes per celebrar aquesta efemèride, recuperar i investigar els esdeveniments que van marcar aquest període. En aquest sentit, assenyalen que des de fa anys la bandera republicana és present a l’entrada de l’Ajuntament de Banyoles després s’acordés per ple instal·lar-la en aquest indret arran d’una moció presentada per aquest mateix grup municipal.

Segons assenyalen des del partit, en les passades eleccions del 27 de setembre i del 20 de desembre, les forces declarades obertament republicanes van aconseguir més d’un 80% dels vots. Per això, aposten anar un pas més enllà i presentar aquesta moció on demanen administrar la ciutat seguint els valors republicans. Alhora volen que el poble sigui declarat oficialment municipi “republicà”. “La moció pretén iniciar un camí cap a un sistema més transparent, participatiu, democràtic i trencar l’’statu quo’ imperant”, afirmen.

En aquest sentit, assenyalen que la Constitució espanyola del 1978 que situa el rei com a cap d’estat marca uns principis “no democràtics” que perpetuen “determinats privilegis” a un grup reduït de persones (la família reial) els quals no poden ser mai sotmesos a consideració de la ciutadania per ratificar-los o rebutjar-los. “Aquesta concepció d’estat xoca frontalment amb el model d’estat republicà que situa a tots els ciutadans iguals davant la llei i on la potestat per escollir el seu cap d’estat recau en la sobirania popular”, descriuen en la moció. Al mateix temps, critiquen la opacitat que manté la corona espanyola pel que fa al seu pressupost anual o les investigacions i últims casos de negocis “poc clars” que han sortit a la llum i que, tal i com asseguren, s’han tramat fent ús dels privilegis reials.

En aquest sentit, el grup municipal subratlla que els valors republicans són exemples i garants de la justícia, la transparència, el retre comptes i l’exercici del poder amb humilitat. Per això, insten a que es segueixin aquests valors aplicats a la política municipal de Banyoles que permetran, segons ICV-Independents de Banyoles, tenir una ciutadania més eficient.

Per tot això aposten per tirar endavant aquesta moció que vol declarar Banyoles “municipi republicà”, reconèixer els valors republicans com els necessaris a l’hora d’exercir les responsabilitats municipals, declarar la família real espanyola “no representativa” de la ciutadania banyolina, que tant l’Ajuntament de Banyoles com els seus membres no acudeixin a cap acte on hi hagi la monarquia espanyola i, per últim, retirar tota la simbologia borbònica de la ciutat. A més, assenyalen que si la moció prospera, la faran arribar a la Presidència del Parlament de Catalunya i a la conselleria de Presidència del Govern de la Generalitat.